People mover

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ParkingHopper Schiphol

People movers zijn automatisch bestuurde voertuigen (bijvoorbeeld automatische busjes, kabelbanen en monorails) die rijden op een eigen infrastructuur. Wanneer de voertuigen of cabines ervan erg klein zijn (geschikt voor twee tot zes passagiers) kan gesproken worden over personal rapid transit-systemen (PRT).

Types[bewerken]

Er zijn drie soorten automatische people mover-systemen (APM-systemen), namelijk: rail, kabel (fixed grip of detachable) en systemen zonder geleiderail:

  • Railsysteem: de voertuigen van een railsysteem rijden op een elektrische eenrichtingsbaan. Deze kan zowel op een verhoogde baan als ondergronds aangelegd worden, zoals het van oorsprong Franse Véhicule Automatique Léger.
  • Kabelgetrokken systemen: deze systemen worden door middel van een centrale kabel voortgetrokken. De kabel heeft een constante snelheid en de voertuigen bewegen zich voort op rubber banden. Bij de 'detachable' oplossing wordt elk voertuig dat een station nadert losgekoppeld van de voortdurend voortbewegende kabel. Het voertuig passeert de halte met behulp van geleidewieltjes om daarna weer aan te haken op de centrale kabel.
  • Elektronisch geleide people movers: dit systeem kenmerkt zich doordat het voertuig zich zonder geleiderail voortbeweegt en de baan zich op maaiveldniveau kan bevinden.

People moversystemen in Nederland[bewerken]

Phileas[bewerken]

In Eindhoven rijdt een 18 meter lange bus onder de naam Phileas als openbaar vervoer. Deze bus reed tussen 2004 en 2008 met geleiding tussen Eindhoven Centrum, Meerhoven, Eindhoven Airport en Veldhoven. Er bestaat ook een 24 meter lange variant.

ParkShuttle[bewerken]

Er reed tussen 1999 en 2002 een ParkShuttle van metrostation Kralingse Zoom in Rotterdam naar kantoorpark Rivium in Capelle aan den IJssel. Op 1 december 2005 kon ParkShuttle II officieel in gebruik worden genomen door premier Balkenende. Sinds september 2008 is deze verbinding weer in dienst na een periode van stilstand. In totaal gaat het om 6 Parkshuttles en 5 haltes op een lineair tracé van 1800 meter. Dit is tot op heden nog steeds het enige permanente autonome vervoerssysteem ter wereld dat zonder safety steward aan boord op maaiveld niveau opereert en kruisingen heeft met ander verkeer.

ParkingHopper[bewerken]

De ParkingHopper was met vier voertuigen tussen 1997 en 2004 in werking op grote parkeerterrein P3 op Schiphol. De ParkingHopper reed over de parkeerplaats P3 en overbrugde de afstand tussen de geparkeerde auto en de toegangspoort van het parkeerterrein. Vanaf de toegangspoort reed een pendelbus (een gewone autobus) naar de aankomst- en vertrekhallen. Het project is inmiddels niet meer operationeel, de baan voor de peoplemover wordt gebruikt als parkeerruimte.

People moversystemen in andere landen[bewerken]

Tot nu toe zijn people movers vooral veel toegepast als intern vervoermiddel op luchthavens. Deze kunnen we echter niet tot het openbaar vervoer rekenen.

Een aantal voorbeelden van openbaar toegankelijke people movers in andere landen: