Per Abramsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Per Abramsen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Pieter Abramsen
Geboren 27 maart 1941
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Pieter (Per of Perry) Abramsen (Rotterdam, 27 maart 1941) is een Nederlandse beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken]

Abramsen studeerde van 1957 tot 1961 bij onder anderen de beeldhouwer Jaap Kaas aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen.[1] In 1965 won hij de EMS Cultuurprijs (tweede prijs) in Den Haag met zijn werk Arabesk[2] en in 1989 de Jacob Hartogprijs, eveneens in Den Haag, met zijn werk Les Voiles.

Abramsen exposeerde (selectie) vanaf 1963 in veel musea in binnen en buitenland o.a. in een reizende exposities van jong Nederlands talent georganiseerd door het Ministerie van Cultuur. Keuze uit exposities daarna: Museum Prinsenhof, Keukenhof 4x, Van Reekum Museum, Stedelijk Museum Schiedam, Dordrechts en Gorkums Museum, Museum Zwolle, Gabrovo, Groningen, Hilversum, Maassluis, Asse, Knokke-Heist, Kruithuis Den Bosch, Uden, Museum Electra Parijs, het Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim in Antwerpen en in Beelden aan Zee in Scheveningen. Ook wordt zijn werk getoond in vele beeldenroutes o.a. Diepenheim, Delft, Groningen, Sliedrecht, Dordrecht, Parijs, Amsterdam en Rotterdam. Hij had solo-exposities bij galeries in Frankrijk, USA, België, Nederland en Duitsland en werd op beurzen getoond in Bazel, Chicago, New York, Philadelphia, Marseille, Amsterdam, Rotterdam en Nice.

De kunstenaar woont en werkt in Rotterdam en Frankrijk. Zijn werk is vertegenwoordigd in veel musea, bedrijfs- en particuliere collecties. Hij was onder andere voorzitter van de BBK Rijnmond en sinds 1997 gasthoogleraar aan de Technische Universiteit Delft.

Werken (selectie)[bewerken]

  • Baken (1974), Groeninx van Zoelenlaan in Rotterdam - met Rob Maingay
  • Wandplastiek - overnaads multiplex (1980), sporthal in Rotterdam
  • Cone (1984), Baumannlaan in Rotterdam-Overschie
  • Al(l)ongée[3] (1986), binnenplaats gemeentehuis aan de Herenstraat in Leidschendam-Voorburg
  • Anamorfose (1996), Bachlaan in Barendrecht
  • Light into the shadow (2011), Merwehoofd in Papendrecht

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]