Percy Montgomery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Percy Montgomery op Murryfield tegen Schotland

Percival Colin "Percy" Montgomery (Walvisbaai, 15 maart 1974) is een Zuid-Afrikaans rugbyspeler.

Hij komt sinds 1997 uit voor het Zuid-Afrikaans rugbyteam als fullback. Zowel zijn 102 caps als 882 interlandpunten zijn een Zuid-Afrikaans record.[1]

Zijn clubrugby speelt hij voor de Natal Sharks in Durban. Hij speelt als fullback en staat bekend vanwege zijn positiespel en drop-kicks/penalty’s. Vroeger kwam hij uit voor Western Province en the Stormers en een aantal jaren voor Newport RFC in Wales. In de tijd dat hij in het buitenland speelde werd hij niet voor de "Springbokken" geselecteerd, maar na een verandering in de regels in 2004 werd hij een vaste waarde in de nationale ploeg en speelde hij een belangrijke rol bij de terugkeer van Zuid-Afrika op het hoogste niveau.

Montgomery miste het WK 2003 wegens een schorsing, die hij opliep toen hij een lijnrechter tegen de grond werkte. Alhoewel hij in eigen land erg populair is, zijn er ook die er anders over denken: het Australische tv-programma Inside Rugby geeft wekelijks "The Percy" voor de slechtste actie van het afgelopen weekend.

Tijdens het WK 2007 speelde Montgomery een belangrijke rol. Met 105 punten werd hij topscorer van het toernooi. In de met 15-6 gewonnen finale tegen Engeland scoorde hij 12 van de 15 punten.

Montgomery beëindigde zijn carrière in mei 2009 en is voortaan kickingcoach bij de Springboks.

Externe links[bewerken]