Percy Wemel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Percy Wemel
Personage uit Harry Potter
Medewerker op het Departement van Internationale Magische Samenwerking, Juniorassistent van de Minister van Toverkunst
Engelse naam Percy Ignatius Weasley
Geslacht Man
Geboren 22 augustus 1976
Haar Rood
Ouders Arthur en Molly
Getrouwd met Audrey
Kind(eren) Molly, Lucy
Afdeling Griffoendor
Afstamming Volbloed tovenaar
Trouw aan Ministerie van Toverkunst, later Orde van de Feniks
Filmvertolker Chris Rankin
Personage vanaf Het eerste boek
Portaal  Portaalicoon   Harry Potter

Percy Ignatius Wemel (22 augustus 1976) is een personage uit de Harry Potterboekenreeks van J.K. Rowling. Hij is een zoon van Arthur en Molly Wemel, een jongere broer van Bill en Charlie, en een oudere broer van Fred, George, Ron, en Ginny. Zijn jongste broer Ron is een goede vriend van Harry Potter en Hermelien Griffel. Percy begon in 1987 op Zweinstein en zat net als alle andere Wemels in Griffoendor.

Wanneer de lezers voor het eerst kennismaken met Percy in het eerste boek is hij Klassenoudste. In het derde boek wordt hij Hoofdmonitor. Percy is een buitenbeentje in de familie en vrij humorloos, en daardoor het favoriete doelwit van Fred en George voor hun practical jokes. Zijn moeder is echter dol op hem, hij is haar favoriet: zij heeft immers nooit zorgen om hem.

Percy heeft een uil, Hermes, vernoemd naar de boodschapper van de goden uit de Griekse mythologie. Percy kreeg Hermes van zijn ouders toen hij Klassenoudste werd.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Percy's rol in de boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Harry Potter en de Geheime Kamer[bewerken | brontekst bewerken]

In het tweede deel gedraagt Percy zich af en toe een beetje heimelijk. Mogelijk moet dit de lezer doen denken dat hij degene is die de Geheime Kamer heeft geopend. Later wordt bekend dat hij in het geheim een vriendinnetje heeft (Patricia Hazelaar van Ravenklauw). Ginny ontdekt dit geheimpje van Percy als eerste, en daardoor komen ook Harry en de anderen er achter.

Harry Potter en de Gevangene van Azkaban[bewerken | brontekst bewerken]

In het derde boek zit Percy in zijn laatste jaar op Zweinstein en wordt hij Hoofdmonitor, Fred en George noemen hem plagend "leeghoofdmonitor". In juni 1994 is hij klaar met school, en gaat hij werken op het Ministerie van Toverkunst onder meneer Krenck. Percy is idolaat van meneer Krenck, die nooit ook maar zelfs heeft getracht Percy's naam te onthouden (hij noemde hem "Wezel").

Harry Potter en de Orde van de Feniks[bewerken | brontekst bewerken]

In het vijfde boek maakte Percy promotie. Hij werd Juniorassistent van de Minister van Toverkunst, Cornelis Droebel. Dit veroorzaakte een persoonlijke en politieke twist met zijn vader Arthur Wemel, die zei dat de Minister van Toverkunst gewoon een spion wilde hebben in de Wemel-familie. Het leidde er uiteindelijk toe dat Percy zijn familie de rug toekeerde. Percy stuurde zelfs zijn kerstcadeaus terug.

Toen Percy hoorde dat Ron Klassenoudste was geworden, stuurde hij hem een brief waarin hij hem aanraadde om de banden met Harry Potter te verbreken. Het Ministerie was ervan overtuigd dat Harry loog over de terugkeer van Heer Voldemort en dus een -potentieel gevaarlijke en agressieve- onruststoker was. Ron kon maar beter loyaal zijn tegenover Dorothea Omber, die door Percy "een vrouw uit duizenden" genoemd wordt. Ron verscheurt echter Percy's brief en gooit de resten in het vuur.

Harry Potter en de Halfbloed Prins[bewerken | brontekst bewerken]

In het zesde boek bezoekt Percy zijn familie met kerst in een vermeende poging de banden weer te herstellen, maar het bezoek is slechts een tactische zet om ervoor te zorgen dat de nieuwe Minister van Toverkunst Rufus Schobbejak even onder vier ogen met Harry kan praten. Het bezoek eindigt dan ook weer in ruzie: Fred, George en Ginny gooien etensresten in Percy's gezicht en hij vlucht. Percy woont de begrafenis van Albus Perkamentus bij in gezelschap van leden van het Ministerie, waaronder Dorothea Omber.

Harry Potter en de Relieken van de Dood[bewerken | brontekst bewerken]

In het zevende boek hebben de Wemels vrijwel geen contact met Percy, en hij komt dan ook niet naar de bruiloft van Bill en Fleur. Maar als de Slag om Zweinstein begint, komt op het laatste moment Percy de Kamer van de Hoge Nood binnen, via café de Zwijnskop. Hij lijkt verbaasd omdat deze hele kamer vol is, en na enkele seconden stilte geeft hij toe dat hij al die tijd arrogant en erg dom was geweest, en hij vraagt of ze hem willen vergeven. Dat lijkt door iedereen als een excuus aanvaard te worden, en zij beginnen de strijd, deze keer mét Percy.

Maar als even later Percy zij aan zij strijdt met zijn broer Fred Wemel, explodeert een groot deel van de gang waar zij vechten, en terwijl Fred nog lacht om Percy's eerste grap sinds jaren, worden ze bedolven onder het puin en komt Fred daarbij om het leven.

Percy in de films[bewerken | brontekst bewerken]

In de films wordt het personage van Percy gespeeld door Chris Rankin. Het karakter van Percy wordt in de films niet echt uitgediept, hoewel hij zich nogal pompeus gedraagt (Rankin zei later in een interview dat hij de scènes bewust zo "overacted" had gespeeld). Het grootste deel van Percy's rol in de film bestaat uit zijn activiteiten als Klassenoudste wanneer hij de eerstejaars naar de Leerlingenkamer moet begeleiden in Harry Potter en de Steen der Wijzen. In de film "Harry Potter en de Vuurbeker" komt Percy niet voor, in het boek wel. In Harry Potter en de Halfbloed Prins, komt hij wederom niet voor. In Harry Potter en de Relieken van de Dood, komt Percy terug aan bod in de boeken. Ook in beide delen van de film is hij te zien.

Familie Wemel[bewerken | brontekst bewerken]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Septimus Wemel
 
Cedrella Zwarts
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Apolline Delacour
 
Monsieur Delacour
 
 
 
 
Virus Wemel
 
Arthur Wemel
 
Molly Protser
 
Gideon Protser
 
Fabian Protser
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gabrielle Delacour
 
Fleur Delacour
 
Bill Wemel
 
Charlie Wemel
 
Percy Wemel
×
Audrey
 
Fred WemelGeorge Wemel
×
Angelique Jansen
 
Ron Wemel
×
Hermelien Griffel
 
Ginny Wemel
×
Harry Potter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Victoire WemelDominique WemelLouis Wemel
 
Molly WemelLucy Wemel
 
Fred WemelRoxanne Wemel
 
Roos WemelHugo Wemel
 
James Sirius Potter Jr.Albus Severus PotterLily Loena Potter

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Percy haalt 12 S.L.IJ.M.B.A.L.-len (Schriftelijke Loftuiting wegens IJver, Magische Bekwaamheid en Algeheel Leervermogen).
  • Percy nam in Harry Potter en de geheime kamer vijf punten af voor Griffoendor, terwijl hij nog maar een klasoudste was en alleen hoofdmonitoren en docenten dat mogen.