Perejaslavets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Perejaslavets (Переяславец; Oost-Slavische vorm) of Preslavets (Преславец; Bulgaarse vorm) was een handelsstad gelegen aan de monding van de Donau.

De naam van de stad is gebaseerd op de toenmalige hoofdstad van Bulgarije, Preslav, en betekent dan zoiets als "klein Preslav". In 968, toen de stad bloeide door de handel, werd de stad ingenomen door Svjatoslav van Kiev-Roes'. Gedurende diens afwezigheid uit de stad tijdens te belegering van Kiev, kwam een deel van de burgers in opstand, en opende de poorten voor de Bulgaarse troepen. Volgens Vasili Tatisjtsjev kon Svjatoslavs gouverneur Volk ontsnappen.

Bij zijn terugkeer naar Bulgarije, sloeg Svjatoslav de Bulgaarse opstand neer, en verplaatste hij, zeer tegen de wil van zijn moeder en familieleden, de hoofdstad van Kiev naar Perejaslavets. Hij zou aan zijn hovelingen verklaard hebben dat naar Perejaslavets "alle rijkdommen zouden vloeien: goud, zijde, wijn en allerlei vruchten uit Griekenland, zilver en paarden uit Hongarije en Bohemen, en uit Rusland pelsen, was, honing en slaven". Twee jaar later viel de stad echter in de handen van de Byzantijnen, die een eigen invasie van Bulgarije begonnen waren.

Opgravingen hebben Perejaslavets geïdentificeerd met het plaatsje Nufăru in Roemenië, dat tot 1968 bekendstond als Prislav, 11 kilometer ten oosten van Tulcea.