Perscombinatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Perscombinatie was een uitgeverij van een aantal kranten. De combinatie werd op 1 november 1968 opgericht door Wim van Norden.

De uitgeverij werd opgericht door de dagbladen Het Parool en de Volkskrant. Deze hadden hun vestigingen tegenover elkaar in de Amsterdamse Wibautstraat. In 1965 werd Het Parool klant van de nieuwe Volkskrantpers uit 1964, een WIFAG hoogdrukpers, uit welke samenwerking de Perscombinatie ontstond. De samenwerking leverde efficiencyvoordelen op, omdat de Volkskrant als ochtendkrant alleen 's nachts de pers nodig had en Het Parool als avondkrant alleen overdag. De directies besloten behalve de pers ook de overige vaste activa en niet-redactionele afdelingen (gebouwen, zetterij, wagenpark) in het nieuwe bedrijf in te brengen. De toenmalige katholieke vakcentrale NKV, die eigenaar van de Volkskrant was, kreeg daarbij 40% van de aandelen en de Stichting Het Parool, die Het Parool bezat, 60%, omdat in dat jaar Het Parool een grotere oplage dan de Volkskrant had, een situatie die echter tien jaar later qua oplage geheel omgekeerd zou zijn. De twee redacties bleven nadrukkelijk zelfstandig. Dagblad Trouw vond eind 1974 een plek binnen de Perscombinatie en vestigde zich in Het Paroolgebouw, waarbij ook de redactie zelfstandig bleef. Er werd een grote, nieuwe offsetpers gebouwd in Het Paroolgebouw, en de pers in het Volkskrantgebouw werd afgebroken.

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

De Perscombinatie boekte flinke groei aan de kant van de Volkskrant, zowel op gebied van abonnees als advertenties, maar moest aanzien dat Het Parool steeds meer lezers en adverteerders verloor, naarmate ook Amsterdam minder groeide. Ook de ingebrachte groep week- en huis-aan-huisbladen van de Weekbladpers met zijn ongeveer 30 titels, verloor marktaandeel. Er volgden enkele saneringen, met name onder het beleid van hoofddirecteur Max de Jong.

Meulenhoff[bewerken | brontekst bewerken]

In 1994 werd uitgeverij Meulenhoff & Co overgenomen. De Perscombinatie ging vervolgens op haar beurt over in PCM Uitgevers (afkorting van Perscombinatie-Meulenhoff) en werd daarbij gecombineerd met de Nederlandse Dagblad Unie, uitgever van het Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad en enkele Zuid-Hollandse regionale dagbladen. Daarmee ontstond de grootste dagbladenuitgeverij van Nederland, zowel in omzet, oplagen als in aantallen personeelsleden.

De Persgroep[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 nam De Persgroep PCM Uitgevers over en hield PCM op als zelfstandige onderneming te bestaan.

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

De Perscombinatie geeft of gaf (via werkmaatschappijen) de volgende titels uit:

Publicatie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Joost Ramaer: De geldpers. De teloorgang van het mediaconcern PCM. Amsterdam, Prometheus, 2010. ISBN 9789044616149