Persona (IT)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een persona is een archetype van een gebruiker, ofwel een karakterisering van een bepaald type van gebruiker.

Persona's worden veel gebruikt bij het gebruiksvriendelijk maken van IT-oplossingen, en dan met name van de gebruikersinterface ervan.

Persona's worden opgesteld aan de hand van een doelgroepenonderzoek, waarna een beperkt aantal typerende gebruikers wordt gedefinieerd. Deze gebruikers bestaan niet echt, maar omwille van de doeltreffendheid van het gebruik van persona's, worden deze wel als zodanig beschreven. Dit betekent dat een persona wordt omschreven in termen van onder andere demografie, behoeften, biografie, voorkeuren en soms zelfs foto's. Op deze manier krijgt de persona een gezicht, en kan er bij het ontwerpen van de gebruikersinterface (bijvoorbeeld een website) rekening worden gehouden met de manier waarop deze representatieve persona de website het liefst zou gebruiken.

Samen met de beschrijving van hoe de persona de IT-oplossing wil gebruiken, vormen persona's scenario's, die weer aan de basis staan van het ontwerp.

Herkomst[bewerken]

Persona's zijn afkomstig uit het vakgebied usability. In dit vakgebied wordt aandacht besteed aan de manier waarop mensen met IT-oplossing interageren en draagt bij aan het optimaliseren van deze wisselwerking.

Alan Cooper, een interaction designer en bekend usabilitypleitbezorger, was de eerste die er over sprak in zijn boek The Inmates are Running the Asylum. In dat boek werd onder meer besproken hoe persona's kunnen worden aangemaakt, gebruikt en toegepast.

Externe link[bewerken]