Phetchabunbergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Petchabun bergen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Phetchabun bergen

De Phetchabunbergen zijn een gebergte in Thailand. Ze lopen ruwweg in een noord-zuid richting vanaf de Mekongrivier in de provincie Loei naar de provincie Saraburi. De bergen scheiden de brede vallei van de Menam rivier (Chao Phrayarivier) van het Khoratplateau en vormen daarmee de voornaamste barrière voor transport van de Isaan regio naar de rest van Thailand. Het gebergte ontleent zijn naam aan de stad Phetchabun, de hoofdstad van de provincie Phetchabun, die in de bergen ligt.

Tot recent waren een spoorlijn (van Bangkok naar Nakhon Ratchasima) en een snelweg de enige verbinding tussen Isaan en de rest van Thailand. Tijdens de jaren 80 en 90 van de 20e eeuw zijn er meer verbindingswegen aangelegd door dit gebergte. Voor de aanleg van de spoorlijn in het begin van de 20e eeuw was de Isaan regio behalve via bergpassen zeer slecht bereikbaar vanuit de rest van Thailand. Mede hierdoor was deze regio altijd sterker op Laos dan op de rest van Thailand georiënteerd.

Het hoogste punt in de Phetchabun bergen is 1820 meter boven zeeniveau en ligt in het Phu Hin Rong Kla Nationaal Park in het noordelijke gedeelte van de bergketen. De keten wordt voor een groot deel in twee parallelle delen gedeeld door de Pa Sak. In het zuiden, waar het gebergte eindigt ligt het Khao Yai nationaal park. Een van west naar oost lopend gebergte sluit hier aan op het Phetchabun gebergte.

De Mun rivier ontspringt in dit gebergte.

Geologisch gezien bestaat het gebergte uit Kalksteen waarin ook leisteen en zandsteen voorkomen. Een aantal vulkanische gesteentes worden er ook gevonden zoals graniet, basalt en porfier.