Pete Best

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pete Best anno 2005

Randolph Peter Best (Madras (India), 24 november 1941) was de eerste drummer van The Beatles, tot vlak voordat deze groep doorbrak. Pete was de zoon van Mona Best, de eigenaar van de Liverpool's Casbah Club waar de Beatles met enige regelmaat speelden. Pete Best werd in 1959 voor het eerst gevraagd om met The Beatles te spelen en hij nam deel aan de tours naar Hamburg van de groep in 1960-1962. Op 16 augustus 1962 werd hij kort na hun eerste audities voor EMI door hun manager Brian Epstein uit de groep gezet (overigens op verzoek van de producer George Martin en de andere bandleden, omdat Petes drumwerk niet sterk genoeg zou zijn), en kwam Ringo Starr in zijn plaats. Hierdoor raakte Best gebrouilleerd met alle leden van de band.

Nadat hij uit The Beatles was gezet probeerde Best meerdere keren om andere bands op te richten. Daarbij had hij weinig succes. In 1965 deed hij een vergeefse poging tot zelfmoord door zich op te sluiten in een kamer en de gaskraan open te zetten. In oktober dat jaar klaagde hij The Beatles aan wegens laster, omdat Ringo Starr had gezegd dat hij wegens drugsgebruik uit de band was gezet.

In 1968 stapte Best uit de muziekbusiness. Twintig jaar lang werkte hij als ambtenaar. In 1988 kwam hij terug met The Pete Best Band, die nog steeds bestaat. Pete Best en zijn halfbroer Roag wisselen elkaar af als drummer. De groep heeft ook oude Beatlesnummers op zijn repertoire.

Best verdiende enige miljoenen toen de Beatles Anthology werd uitgegeven: een serie herinnerings-cd's waar ook opnamen op stonden waar Pete Best op speelde.

Externe links[bewerken]