Peter Buysrogge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Peter Buysrogge
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Peter Buysrogge
Geboren Sinaai, 15 maart 1976
Kieskring Oost-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij N-VA
Functies
? - ? Fractiesecretaris Vlaams Parlement
? - 2012 Woordvoerder Geert Bourgeois
2013 - heden Gemeenteraadslid Sint-Niklaas
2013 - heden Schepen Sint-Niklaas
2014 - heden Volksvertegenwoordiger[1]
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Peter Buysrogge (Sinaai, 15 maart 1976) is een Belgisch politicus actief voor de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA).

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Basis- en secundair onderwijs volgde Buysrogge aan het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas. In 1998 behaalde hij een master Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Beroepshalve werd hij N-VA-fractiesecretaris in het Vlaams Parlement en vervolgens tot in januari 2013 woordvoerder van Vlaams minister Geert Bourgeois. Daarnaast was hij tot maart 2013 de voorzitter van de lokale N-VA afdeling van zijn woonplaats Sint-Niklaas.

In 2012 werd Buysrogge bij de gemeenteraadsverkiezingen verkozen als gemeenteraadslid van Sint-Niklaas. In 2012 sloot de N-VA een bestuursakkoord in de stad met Groen en Sp.a. Buysrogge maakt sinds begin 2013 deel uit van het college van burgemeester en schepenen geleid door N-VA burgemeester Lieven Dehandschutter. Als schepen kreeg hij de bevoegdheden personeel, sport en interne organisatie. Een van zijn eerste opdrachten krachtens het coalitieakkoord was besparingen door te voeren bij het stadspersoneel. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 bleef Buysrogge schepen van Sint-Niklaas.

Bij de federale verkiezingen van 25 mei 2014 werd hij met 11.177 voorkeurstemmen voor de kieskring Oost-Vlaanderen verkozen tot lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers. In de Kamer houdt hij zich voornamelijk bezig met defensie en het koningshuis. Bij de verkiezingen van mei 2019 werd hij herkozen in de Kamer. Na deze verkiezingen werd hij voorzitter van de Kamercommissie Defensie.

Buysrogge woont in Belsele. Hij is gehuwd en vader van drie kinderen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]