Peter Buwalda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Buwalda
Buwalda (2017)
Buwalda (2017)
Algemene informatie
Geboren 30 december 1971
Geboorteplaats Brussel
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep schrijver
Werk
Bekende werken Bonita Avenue
Uitgeverij De Bezige Bij
Dbnl-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Peter Buwalda (Brussel,[1] 30 december 1971) is een Nederlandse schrijver en columnist. Buwalda was eerder journalist en redacteur bij diverse uitgeverijen.

De in Blerick opgegroeide[2] schrijver was medeoprichter van het tijdschrift Wah-Wah. Daarnaast schreef hij essays en verhalen voor literaire tijdschriften als Bunker Hill, De Gids, Hollands Maandblad en Vrij Nederland. In 1996 brak hij - toentertijd redacteur van het Kafka-katern [3] - min of meer door met zijn essay "Een omleiding wegens kuilen. Bruno Schulz, Franz Kafka, en Leopold von Sacher-Masoch" in De Gids.

In september 2010 debuteerde hij met de roman Bonita Avenue, uitgegeven door De Bezige Bij. Op 22 september 2011 won hij de Academica Debutantenprijs.[2] Op 30 oktober 2011 won hij de Selexyz Debuutprijs.[4] Tevens won hij de Tzumprijs 2011 en de Anton Wachterprijs voor de beste debuutroman in 2012. Bonita Avenue werd vertaald in het Duits en Frans (2013), Engels, Hongaars en IJslands (2014) en in het Portugees en Deens (2016). Negen jaar na zijn debuut bracht hij zijn tweede roman uit: Otmars zonen (maart 2019).

Boeken verscheuren[bewerken]

Bonita Avenue kwam in het nieuws door een mysterieuze "boekenverscheurder" die in boekhandels in Utrecht, Leiden en Oegstgeest exemplaren van Bonita Avenue vernielde.[5] Zijn motief was onduidelijk. De scheurder heeft zijn excuses aangeboden en de getroffen boekhandels schadeloos gesteld.[6]

Publicaties (selectie)[bewerken]

Externe links[bewerken]