Peter Cetera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Peter Cetera
Peter Cetera tijdens de Night of the Proms op 22 december 2017
Algemene informatie
Volledige naam Peter Paul Cetera
Geboren 13 september 1944
Geboorteplaats ChicagoBewerken op Wikidata
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1966-heden
Genre(s) Rock
Adult contemporary
Instrument(en) Basgitaar
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Peter Paul Cetera (Chicago, Illinois, 13 september 1944) is een Amerikaans zanger, liedjesschrijver en bassist. Cetera is bekend geworden als een van de zangers uit de band Chicago.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Chicago werd in 1967 opgericht als rockband met blazerssectie, maar scoorde na het succes van If You Leave Me Now uit 1976 voornamelijk met ballads. In 1981 nam Cetera zijn eerste soloalbum op, maar de platenmaatschappij weigerde het te promoten uit angst dat hij Chicago zou verlaten. Cetera bleef in eerste instantie bij de band, maar in 1985 koos hij alsnog voor een solocarrière. Jason Scheff, zoon van voormalig Elvis Presley-bassist Jerry Scheff werd zijn plaatsvervanger en bleef dat tot 2016.

Cetera heeft tot dusver acht soloalbums uitgebracht. Verder heeft hij de band Bad Daddies opgericht waarmee hij de hits van Chicago en uit zijn solocarrière speelt, alswel nieuw materiaal en covers. Ook heeft Cetera met andere bands en artiesten samengewerkt waaronder de Chicago-tribute van zijn broer Kenny.

Reunie met Chicago ?[bewerken | brontekst bewerken]

Cetera heeft meerdere aanbiedingen om weer met Chicago op te gaan treden afgewezen; "Dat is alsof je weer teruggaat naar je ex-vrouw" verklaarde hij in interviews. Op 8 april 2016 werd de band ingehuldigd in de Rock & Roll Hall Of Fame; Cetera zou volgens de aankondiging meedoen, maar trok zich terug na onenigheid over de details van het optreden. Ondanks dat hij een reünie bleef uitsluiten werd Cetera in 2017 met zanger/pianist Robert Lamm en trombonist James Pankow in de Songwriters Hall of Fame ingehuldigd. Verder verscheen hij in de documentaire The Terry Kath Experience.

Einde carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2019 kondigde Cetera in een podcast-interview aan te stoppen met optreden nu hij nog bij stem is.

Hits in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De nummers van Chicago waarin Peter Cetera zong, kwamen hoog in de Nederlandse Top 40 te staan. "If You Leave Me Now" behaalde in 1976 de eerste plaats en verbleef 16 weken in de Nederlandse Top 40. "Baby What A Big Surprise" behaalde in 1977 de derde plaats en bleef 9 weken in de lijst. In Nederland had hij uit zijn solocarrière maar één hit behaald, namelijk "Glory Of Love" uit 1986. Deze verbleef 7 weken in de lijst en behaalde als hoogste de 21ste positie. "Glory Of Love" is vooral bekend geworden doordat het een onderdeel was van de soundtrack van The Karate Kid 2, een film uit 1986. Ook "(I Wanna Take) Forever Tonight", een duet met zangeres Crystal Bernard, geniet bekendheid in Nederland, maar haalde er de hitlijsten niet. Verder heeft Cetera nog veel meer hits gehad, die vooral in de tijd bij Chicago werden gemaakt.

Solo Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
One More Story 1988 3-9-1988 86 3

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Glory of Love 1986 30-8-1986 21 7
Hard To Say I'm Sorry 1997 15-3-1997 3 19 Feat. Az Yet
You're The Inspiration 1997 12-12-1997 - - Feat. Az Yet

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]