Peter Davison

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Peter Davison
Peter Davison
Algemene informatie
Volledige naam Peter Malcolm Gordon Moffett
Geboren 13 april 1951
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Beroep acteur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Peter Davison (Londen, 13 april 1951) (echte naam Peter Moffett) is een Britse acteur. Zijn vader werd geboren in Guyana. Davison studeerde aan de Central School of Speech and Drama. Hij koos voor de naam Peter Davison om verwarring met de regisseur Peter Moffatt te voorkomen.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk had hij diverse baantjes. In 1977 had Davison een rol in de televisieserie Love for Lydia, waar hij tegenover de jonge Jeremy Irons speelde. Echt bekend werd hij met zijn rol van Tristan Farnon in de serie over een dierenartsenpraktijk All Creatures Great and Small (in Nederland uitgezonden onder de titel James Herriot, in België onder de titel “Alle schepsels groot en klein”). Van 1981 tot 1984 had hij de rol van de 'Fifth Doctor' (de vijfde incarnatie van de dokter) in Doctor Who. In 2000 werd hij David Braithwaite in At Home with the Braithwaites. Later speelde hij in The Last Detective. Ook speelde hij rollen in de detectives The Mrs. Bradley Mysteries, Unforgiven, Midsomer Murders, Grantchester en Marple's: At Bertram's Hotel (versie ITV 2007).

Naast zijn rollen in tientallen televisiefilms en enkele bioscoopfilms is Peter Davison ook te horen geweest in hoorspelen op de BBC-radio. Zijn eveneens zeer actieve toneelcarrière begon in 1972 in Nottingham en bracht hem via onder meer Edinburgh naar het Londense West End.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Na een kort eerste huwelijk van 1973 tot 1975 was hij van 1978 tot 1994 getrouwd met de Amerikaanse actrice Sandra Dickinson. Samen hebben zij een dochter, de actrice Georgia Moffett. Haar echtgenoot, de acteur David Tennant heeft net als Davison de rol van Doctor Who gespeeld. In 2003 trouwde Davison met zijn derde vrouw Elizabeth Morton. Hun beide zoons Louis Davison en Joel Moffett zijn acteur.

Zie de categorie Peter Davison van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.