Peter Guthrie Tait

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Guthrie Tait
Peter Guthrie Tait
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Peter Guthrie Tait
Geboortedatum 28 april 1831
Geboorteplaats Dalkeith
Datum van overlijden 4 juli 1901
Plaats van overlijden Edinburgh
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Wiskunde

Peter Guthrie Tait (Dalkeith, 28 april 1831 - Edinburgh, 4 juli 1901) was een Schots wiskundig natuurkundige.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Tait is het meest bekend is voor zijn boek op het gebied van de energiefysica Treatise on Natural Philosophy, verhandeling over de natuurfilosofie, dat hij samen schreef met Lord Kelvin. Deze natuurkundige had een theorie opgesteld over de rol van knopen in de ether.

Naar aanleiding daarvan begon Tait met de classificatie van alternerende knopen. Hierdoor werd hij een van de grondleggers van de knopentheorie, een deelgebied van de wiskunde, en droeg hij tevens aanzienlijk bij aan de uiteindelijke ontwikkeling van de topologie als een wiskundige discipline. In 1877 publiceerde hij een tabel met daarin alle mogelijke alternerende knopen met hooguit zeven kruisingen. In latere jaren kon hij deze tabel uitbreiden tot alle mogelijke alternerende knopen met een kruisingsgetal van tien of kleiner.

Naar aanleiding van dit werk uitte Tait het volgende naar hem genoemde vermoeden: Twee gereduceerde alternerende diagrammen van dezelfde knoop of schakel hebben hetzelfde aantal kruisingen.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Wetenschappelijke artikelen vol. 1 (1898-1900)[1] kopie op het Internet Archive.
  • (en) Wetenschappelijke artikelen vol. 2 (1898-1900)[2] kopie op het Internet Archive.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Tait was een enthousiast golfer. Van zijn zeven kinderen ontwikkelden twee, Frederick Guthrie Tait (1870-1900) en John Guthrie Tait (1861-1945) zich tot begaafde amateur golfkampioenen. Tait zelf had in 1891 een beroep gedaan op het magnuseffect om de invloed van de spin op de vlucht van een golfbal te verklaren.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]