Peter Hurford

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Peter Hurford OBE (Minehead, Somerset, 22 november 1930) is een Britse organist.

Levensloop[bewerken]

Na zijn middelbare studies in Blundell's School studeerde Hurford muziek en rechten in Jesus College, Cambridge, en verwierf reputatie zowel voor zijn eruditie over muziek als voor zijn uitvoerderstalenten op orgel. Hij ging vervolgens in Parijs studeren bij de blinde organist André Marchal, zich vooral op het barokrepertoire toeleggende.

Hij werd best bekend als vertolker van het volledige Bachrepertoire voor orgel, met opnamen door Decca en door BBC Radio 3. Hij speelde ook veel romantische muziek, waarbij hij veel aandacht betoonde voor het stilistische detail. Zijn vertolkingen staan bekend om hun klare articulatie, hun mooie expressie en het goede onderhouden van de tempi.

Hurford werd in 1958 organist en koorleider van St Albans Cathedral, en bleef dit twintig jaar. In 1963 organiseerde hij een orgelconcours, enerzijds om het nieuwe Harrison & Harrison orgel te verwelkomen dat op punt was gesteld door Ralph Downes en door hemzelf. Het initiatief kende succes voornamelijk omdat Hurford een groeiende bekendheid verwierf, ook internationaal, vooral door zijn frisse ideeën over de authentieke uitvoeringspraktijk. Aldus kreeg het St Albans International Organ Festival een wereldwijde reputatie, met winnaars die tot de grote namen van de orgelwereld zijn gaan behoren, zoals Dame Gillian Weir, David Sanger, Thomas Trotter en Kevin Bowyer.

In 1970 was Hunford lid van de jury van het internationaal orgelconcours in het kader van het Festival Oude Muziek in Brugge.

Hunford ontving verschillende eredoctoraten, is sinds 2006 een Honorary Fellow van Jesus College en kreeg een Order of the British Empire (OBE) onderscheiding.

Publicatie[bewerken]

  • Making Music on the Organ, Oxford University Press, 1998, ISBN 0-19-816207-3)
  • Hurford heeft heel wat liturgisch koormuziek gepubliceerd bij Novello en Oxford University Press.

Composities[bewerken]

  • De Litany to the Holy Spirit op een bekende tekst door Robert Herrick, wordt in de ganse wereld gezongen.

Externe links[bewerken]