Peter Kern

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter Kern bij de première van Blutsfreundschaft in het kader van de "Viennale" van 2009

Peter Kern (Wenen, 13 februari 1949) is een Oostenrijks acteur, regisseur, filmproducent en schrijver voor kranten en tijdschriften.

Biografie[bewerken]

Kern was als kind lid van de Wiener Sängerknaben en studeerde handel. Na toneelonderricht bij Polly Kügler in Wenen maakte hij zijn debuut als Gluthammer in Der Zerrissene aan de "Burgenländische Landesbühne" in Eisenstadt. Van 1968 tot 1971 was hij op tournee met de musical Hair. Vervolgens kreeg hij van Peter Lilienthal zijn eerste filmrol in de televisiefilm Jacob von Gunten. Voor zijn rol in Falsche Bewegung (1975) en Flammende Herzen (1978) kreeg Kern de gouden Bundesfilmpreis van "beste mannelijke hoofdrol". Hij speelde ook theater in verschillende schouwburgen en deed in 1985 de regie in Eyens Frauen hinter Gittern in het Münchense Boulevardtheater.

In 1978 richtte hij zijn „Luxor-Filmproduktion“ op en maakte naam als documentairemaker. In 1983 maakte hij samen met Kurt Raab zijn eerste speelfilm Die Insel der blutigen Plantage, en andere films volgden.

Filmografie[bewerken]