Peter Kolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Kolder
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 1976
Geboorteland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Schaatsen

Peter Kolder (1976) is een Nederlandse schaatstrainer en -coach. Met ingang van het seizoen 2016–2017 is hij bondscoach van de junioren en neo-senioren in China. Eerder was Kolder als schaatscoach actief bij Team Corendon en Team Liga.

Biografie[bewerken]

Kolder werkte tot seizoen 2008–2009 voor het Opleidingsteam Langebaan en was in de periode 2002–2006 al eerder verantwoordelijk voor Jong Oranje. Toen werden onder meer Sven Kramer en Ireen Wüst wereldkampioen bij de junioren.[1]

Tot seizoen 2010–2011 was Kolder teruggekeerd naar Jong Oranje totdat Kolder besloot met pupil Floor van den Brandt naar Team Liga te gaan, alwaar hij naar één seizoen weer weg ging om aan de slag te gaan bij het nieuwe team van Renate Groenewold: Team Op=Op Voordeelshop (dat sinds 2012 Team Corendon heet). Nadat Corendon ophield met de sponsoring, kon Kolder bij de Chinese schaatsbond aan de slag. Hij moet de schaatsers klaarstomen voor de Olympische Winterspelen van 2022 die in Peking plaatsvinden waarbij hij zijn eigen staf mag samenstellen; een of twee assistent-coaches, een krachttrainer en twee fysiotherapeuten. De thuisbasis wordt Changchun[2] waar Kolder ook coaches zal opleiden en van allerlei provincieploegen één equipe mag vormen[3].

Persoonlijk[bewerken]

Kolder heeft een gezin met drie kinderen.