Peter Langendam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Langendam
Peter Langendam
Algemene informatie
Volledige naam Peter Langendam
Geboren 17 mei 1949
Partij LPF (2002)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Peter Langendam (Den Haag, 17 mei 1949) is een Nederlands natuurkundige, ondernemer, politiek bestuurder en auteur.

Opleiding en loopbaan voor de politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Langendam studeerde natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven waar hij lid was van het Eindhovens Studenten Corps (dispuut Jupiter). Hij promoveerde in 1979 in de wiskunde en natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden bij professor dr. Jaap Kistemaker. Hij werkte als wetenschappelijk medewerker op het FOM-instituut voor Atoom- en Molecuulfysica te Amsterdam. Daarna begon zijn industriële carrière, onder andere bij Philips Semiconductors, bij het Amerikaanse Olin, bij de Europese leverancier ASiC te Nijmegen en bij de PTT, en kwam hij in het nieuws als directeur van PTT Telecom BV, directeur en CEO van PTT Contest en later als directeur en CEO van PTT Post Logistiek BV. Hij probeerde tevergeefs een GSM-netwerk te bemachtigen voor GSM Nederland NV. Hij startte als ondernemer ook een groot aantal bedrijven op.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Langendam leerde in zijn PTT-periode Pim Fortuyn kennen en zij raakten bevriend[1][2]. Na de breuk tussen Leefbaar Nederland en Fortuyn overtuigde Langendam, samen met John Dost en Albert de Booij, Fortuyn ervan een eigen lijst te starten. De oprichting van de Lijst Pim Fortuyn werd grotendeels aan Langendam, Dost en De Booij overgelaten.

Na de moord op Fortuyn op 6 mei 2002 overtuigde Langendam Mat Herben ervan om door te gaan met de LPF[3]. Langendam werd zelf op 11 mei 2002 door de kandidaten van de Tweede Kamerlijst gekozen als partijvoorzitter.

Als LPF-voorzitter gaf Langendam een vraaggesprek in Het Parool op 12 mei waarin hij de lijsttrekkers van o.a. GroenLinks (Paul Rosenmöller) en de PvdA (Ad Melkert) beschuldigde van het aanzetten tot haat jegens de vermoorde Fortuyn. De quote De kogel kwam van links, niet van rechts.[4][5] kwam uit dat interview. Op 14 mei trok hij zich om persoonlijke redenen terug als partijvoorzitter. Langendam werd als voorzitter opgevolgd door Ed Maas. Na de Tweede Kamerverkiezingen trok hij zich terug uit de politiek.

Langendam ging weer verder als ondernemer met een uitvindersbedrijf. Ook schreef hij verschillende boeken. In 2022 was hij lijstduwer voor de LPF Breda.

In de televisieserie Het jaar van Fortuyn (2022) werd hij gespeeld door Frank Lammers. Langendam was niet te spreken over zijn weergave in de serie.[6]