Peter Lusse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter Lusse
Peter Lusse als Eddie in Vrienden voor het leven in 1992
Peter Lusse als Eddie in Vrienden voor het leven in 1992
Algemene informatie
Geboren 26 juni 1959
Land Nederland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Petrus Joannes Hendrikus (Peter) Lusse (Leiden, 26 juni 1959) is een Nederlands acteur. Lusse is woonachtig in Baarn.

Biografie[bewerken]

Voor de camera speelde hij onder andere het personage Garmt in de dramaserie Nieuwe buren, Kees in de Nederlandse televisiekomedie Mag het iets meer zijn? en Eddie Veenstra in Vrienden voor het leven. In de film Flodder uit 1986 speelde Lusse de hoofdagent. Ook speelde hij de rol van Ballonnenpiet tijdens de intocht van Sinterklaas en de Sinterklaasjournaals. Begin jaren 90 presenteerde Lusse de Vara-quiz Brainstorm. Halverwege de jaren 90 presenteerde hij wekelijks een eigen komisch programma op RTL 4, genaamd Lekker Lang Lusse. Lusse was halfweg jaren 80 ook te zien in reclamespots van Smiths chips ("Piepersnijder word je niet zomaar bij Smiths").

Op het toneel vertolkte Lusse samen met Cees Geel de hoofdrollen in het toneelstuk The Odd Couple van toneelschrijver Neil Simon. Hij speelde ook Het zakkendiner, een toneelstuk met onder anderen Jon van Eerd en Carol van Herwijnen. In 1994 toerde hij door Nederland met het theaterprogramma Schoudervulling. Eerder speelde hij met de cabaretgroep Pappenheim (met Lenette van Dongen en Hans van Gelder). Van juli tot december 2006 speelde Lusse de rol van Rippert in Rembrandt de musical.

In theaterseizoen 2007/2008 speelde hij samen met Trudy Labij het tragikomische toneelstuk Zes danslessen in zes weken van de Amerikaanse schrijver Richard Alfieri. Deze voorstelling was genomineerd voor de Toneel Publieksprijs 2007-2008.

In 2009 nam Peter Lusse deel aan het eerste seizoen van het EO-programma De Mattheus Masterclass waarin niet-klassiek geschoolde artiesten een deel van Bachs Matthäuspassion uitvoeren in de St. Vituskerk in Hilversum.

Filmografie[bewerken]

Acteur[bewerken]

Stemacteur[bewerken]

In het verleden heeft hij zijn stem geleend aan personages uit tekenfilmseries zoals M.A.S.K., Vrouwtje Theelepel en Alfred Jodocus Kwak. Ook verleende hij zijn stem aan de Nederlandse versies van de volgende films:

Theater[bewerken]

Externe links[bewerken]