Peter Masseurs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Masseurs
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 1944
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Genre(s) Klassiek
Beroep Trompettist
Instrument(en) Trompet
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Peter Masseurs (Halsteren, 1944) is een Nederlands trompettist. Hij was één van de twee solo-trompettisten van het Koninklijk Concertgebouworkest (de andere was Frits Damrow). Ondertussen spelen ze beiden niet meer bij het KCO.

Opleiding[bewerken]

Op zijn twaalfde begon Masseurs met trompet spelen, geïnspireerd door zijn musicerende vader en een (jeugd)vriend die ook trompet speelde[1]. Masseurs studeerde trompet in Antwerpen, waar hij afstudeerde met de Prix d’excellence.

Activiteiten[bewerken]

Na zijn studie, in 1963, ging Masseurs spelen in de Koninklijke Marinierskapel. In maart 1970 werd hij eerste trompettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Vanaf 1982 heeft hij dezelfde positie, maar dan bij het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO). De functie van eerste trompettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest wordt nu door collega-trompettist Ad van Zon uitgevoerd.

Hij speelde de soloconcerten van Joseph Haydn, Henri Tomasi, Bernd Alois Zimmermann en Dmitri Sjostakovitsj en in september 2002 de wereldpremière van het concert voor flügelhorn van Willem Jeths. Dit stuk werd geschreven in opdracht van het KCO en is speciaal voor Masseurs geschreven. Naast Jeths schreven ook andere componisten voor hem, waaronder Otto Ketting (Intrada geschreven voor zijn eigen (O. Ketting) examen in 1958) en Martijn Padding (One Trumpet).

Hij speelde ook solo met veel andere orkesten in Nederland en Europa. Hij speelde verder in ensembles als het Nederlands Blazers Ensemble, het Asko Ensemble, het Schönberg Ensemble, het Viotta Ensemble, de Amsterdamse Bachsolisten en de Ebony Band.

Masseurs nam onder andere cd's op met werken voor trompetsolo (in de serie Soloists from the Royal Concertgebouw Orchestra), het dubbelconcert van Dmitri Sjostakovitsj voor piano, trompet en orkest, en een live-opname van de wereldpremière van het concert voor flügelhorn van Willem Jeths met het Koninklijk Concertgebouworkest.

Masseurs was hoofdvakdocent trompet aan het Conservatorium van Amsterdam.