Peter Nijkamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter Nijkamp
Peter Nijkamp.jpg
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 26 februari 1946
Geboorteplaats Dalfsen
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Werkzaamheden
Vakgebied Econometrie
Universiteit Vrije Universiteit Amsterdam
Overig
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Peter Nijkamp (Dalfsen, 26 februari 1946) is een Nederlands econometrist. Sinds 1 januari 2009 is hij universiteitshoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Carrière[bewerken]

Nijkamp studeerde econometrie aan de Nederlandse Economische Hogeschool en werkte na zijn promotie vanaf 1973 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, sinds 1975 als hoogleraar regionale economie en economische geografie. Nijkamp heeft veelvuldig gepubliceerd op uiteenlopende terreinen en heeft vele promovendi begeleid.

Eerbewijzen en functies[bewerken]

In 1996 werd hem de Spinozapremie toegekend door NWO. Nijkamp is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en was van 1 juni 2002 tot 11 december 2008 voorzitter van NWO.

Op 1 maart 2008 trad Nijkamp toe tot het College Stedelijke Innovatie van het Nicis Institute, het Maatschappelijk Top Instituut voor de steden.

Naast tal van functies in wetenschappelijke gremia, trad Nijkamp ook op als adviseur van instellingen als de Wereldbank, de Europese Commissie, de OESO, de Raad van Europa en de Nederlandse regering.

Controverse[bewerken]

Sinds mei 2013 heeft Nijkamp te maken met beschuldigingen van wetenschappelijk onzorgvuldig handelen. Op 28 mei werd de aanstaande promotie van een van zijn promovendi uitgesteld, omdat er klachten waren geuit over het proefschrift, waarvan Nijkamp voor een aanzienlijk deel medeauteur is. De VU stelde een onderzoek in, geleid door hoogleraar psychologie Pieter Drenth.[1] Nijkamp trok zich terug als promotor[2] en de promovendus werd in de gelegenheid gesteld het proefschrift aan te passen en alsnog te promoveren.

Op 7 januari 2014 werd bekend dat Nijkamp in deze kwestie, maar ook in andere zaken zelfplagiaat werd verweten door een anonieme klokkenluider.[3] Hierop besloot de VU op 17 januari het hele oeuvre van Nijkamp te laten onderzoeken op (zelf)plagiaat, door een commissie onder leiding van hoogleraar klinische epidemiologie Rick Grobbee.[4][5]

Externe links[bewerken]