Peter Pan (verhaal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Titelpagina van Peter and Wendy van James Barrie (uitgave uit 1915)
Peter en Wendy, 1911
Wendy Schat herstelt de kleren van de Verloren Jongens

Het verhaal Peter Pan wordt door J.M. Barrie in drie werken beschreven:

  • The Little White Bird (1902)
  • Het toneelstuk Peter Pan or The Boy Who Would Not Grow Up (voor het eerst opgevoerd op 27 december 1904, voor het eerst gepubliceerd in 1928)
  • Peter and Wendy (1911), later hernoemd naar Peter Pan, een roman voor kinderen, gebaseerd op het toneelstuk.

In 1906 werd het gedeelte van The Little White Bird waarin Peter Pan voorkomt, gepubliceerd als kinderboek onder de titel Peter Pan in Kensington Gardens. Het werd geïllustreerd door Arthur Rackham.

Barrie herschreef het toneelstuk Peter Pan or The Boy Who Would Not Grow Up in 1911 als een roman getiteld Peter and Wendy. In deze versie van het verhaal lokt Peter met het elfje Tinkerbel op een nacht Wendy uit haar slaapkamer en neemt haar mee naar Nooitgedachtland (Neverland) zodat zij daar als een moeder voor hem en De Verloren jongens (Lost Boys) kan zorgen. Wendy ontdekt dat de dingen heel anders gaan in deze nieuwe omgeving en is vaak jaloers op Tinkerbel en Tijgerlelie.

Dit verhaal is nu wereldberoemd, onder meer dankzij de eerste filmversie uit 1924, de Disney-tekenfilm uit 1953, de Peter Pan (2003) van P.J. Hogan (waarin Jason Isaacs, Lynn Redgrave & Rachel Hurd-Wood spelen, de televisiefilm uit 1976 en de speelfilm Hook van Steven Spielberg uit 1991. De titel van laatstgenoemde film verwijst naar kapitein Haak, Peter Pan is in deze film inmiddels volwassen geworden en wordt door Tinkerbel opnieuw naar het in nood verkerende Nooitgedachtland gehaald. Zijn krachten zijn echter verdwenen en Tinkerbel besluit Peter Pan opnieuw te trainen, maar er is nog maar weinig tijd voor het gevecht dat met kapitein Haak plaats moet vinden.

Ook op verschenen tekenfilmseries op de televisie zoals "The Adventures of Peter Pan" van Saban en "Peter Pan & the Pirates" van Fox.

Weinige werken in de Engelse literatuur hebben de spreektaal met zoveel woorden en uitdrukkingen verrijkt als Peter Pan. Wie in Engeland een "Peter Pan" genoemd wordt, heeft een jong of nog onvolwassen uiterlijk; met "Neverland" wordt een fantasievol droombeeld bedoeld en een "Wendy House" verwijst naar een poppenhuis.

Op visueel gebied is de erfenis van het werk nog veel groter. Decennia lang hebben bekende kunstenaars het boek geïllustreerd. Bovendien zorgde Walt Disneys film uit 1953 ervoor dat het werk een immens publiek kreeg. Voor velen legde de film definitief het portret vast van menig personage uit het boek. Dit werd zichtbaar in Return to Never Land, het vervolg uit 2002.

De eerste opvoering van Peter Pan vond in december 1904 plaats in het Duke of York's Theater. Zoals later gebruikelijk zal zijn werd de titelrol door een actrice gespeeld. Het zal ook een traditie worden dat eenzelfde acteur de rollen van kapitein Haak en Mr. Darling vertolkt en dat Tinkelbel voor het publiek onzichtbaar blijft.

Bij zijn overlijden in 1937 schonk J.M. Barrie de auteursrechten van Peter Pan aan het Great Ormond Street Hospital in Londen.

Galerij[bewerken]