Peter Pannekoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Pannekoek
Peter Pannekoek (2017)
Algemene informatie
Geboren Hilversum, 30 juni 1986
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Cabaretier, tekstschrijver
Jaren actief 2006–heden
Genre(s) Cabaret, stand-up
Programma's De laatste Pannekoek, Later was alles beter, oudejaarsconference
Bekend van DWDD, Dit was het nieuws
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Cabaret

Peter Pannekoek (Hilversum,[1] 30 juni 1986) is een Nederlands cabaretier en tekstschrijver.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is de zoon van regisseur Jop Pannekoek en Kathleen Warners, producent amusement/jeugd bij BNNVARA.

Schrijver[bewerken | brontekst bewerken]

Hij heeft tekstbijdragen geleverd aan het studentenblad Propria Cures en televisieprogramma's als Koefnoen, The Daily Show en Dit was het nieuws.

Cabaret[bewerken | brontekst bewerken]

Pannekoek won in 2006 het Amsterdams Kleinkunst Festival Comedy Concours. Sinds 2007 is hij een van de vaste comedians van de Comedytrain. In 2010 stond Pannekoek met een speciale voorstelling voor Theater Bellevue op de planken met De laatste Pannekoek. In 2013 trad hij op in het voorprogramma van Theo Maassen bij de try-outs van diens oudejaarsconference. Tussen september 2014 en september 2016 was hij de weekafsluiter bij De Wereld Draait Door. Voor dat programma neemt hij jaarlijks 'de vijf buitenlandse comics to watch' door aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk.

In het seizoen 2015–2016 maakte Pannekoek zijn theaterdebuut met de avondvullende voorstelling Zacht van binnen.

Zijn tweede voorstelling Later was alles beter ging in september 2018 in première. Het AD noemt het 'ongetwijfeld het beste cabaret van het moment'[2] en Het Parool roemt zijn ijzersterke programma en trekt een vergelijking met 'de intelligente humor van Theo Maassen en de intelligente empathie van Claudia de Breij'. De voorstelling kreeg een vervolg in het seizoen 2019–2020 en werd in 2019 bekroond voor cabaretprijs de Neerlands Hoop.

Op 31 december 2021 verzorgde hij de oudejaarsconference bij BNNVARA op NPO 1.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Comedy Central Roast[bewerken | brontekst bewerken]

Pannekoek is de enige deelnemer die meewerkte aan elk van de zes Nederlandse afleveringen van Comedy Central Roast. Hij roastte respectievelijk Gordon (2016), Giel Beelen (2017), Johnny de Mol (2018) en Famke Louise (2023). In de roasts van Ali B (2019) en Hans Klok (2021) komt hij slechts voor op vooraf opgenomen beeldmateriaal.

Dit was het nieuws[bewerken | brontekst bewerken]

Na eerst een aantal jaar als freelancer, vaste schrijver en redacteur in het negenkoppige schrijversteam van Dit was het nieuws te hebben gezeten, is Pannekoek sinds december 2017 teamcaptain van het satirische spelprogramma. Hij neemt het hierin wekelijks met zijn gast op tegen Jan Jaap van der Wal en diens gast.

In maart 2022 kwam Pannekoek in het nieuws door uithuisplaatsingen van kinderen bij toeslagenouders te betitelen als 'staatsontvoeringen'.[3] DWHN werd hierom genomineerd voor de Televizier-Ster Impact 2022.[4]

Sterke verhalen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor omroep BNNVARA neemt Pannekoek plaats in het spelprogramma Sterke verhalen, eveneens als teamcaptain. De andere teamcaptain van het programma is collega-cabaretier Richard Groenendijk. Hierin strijden twee teams van drie deelnemers tegen elkaar en vertellen alle deelnemers een sterk verhaal. Het is aan de tegenstanders om te raden of deze verhalen op waarheid berusten of volledig verzonnen zijn. Het programma wordt gepresenteerd door Sanne Wallis de Vries en is gebaseerd op het BBC-programma Would I Lie To You?.

College Tour[bewerken | brontekst bewerken]

Na het vertrek van Twan Huys naar RTL, nam Matthijs van Nieuwkerk plaats op de stoel van interviewer in het programma College Tour. In de tweede aflevering van diens eerste seizoen als presentator was Peter Pannekoek te gast.

Columns[bewerken | brontekst bewerken]

Hij had een column op Radio 538 en 3FM. In september 2016 droeg hij zijn eerste column voor het radioprogramma Spijkers met koppen voor. Vanaf september 2019 levert Pannekoek ook op regelmatige basis columns voor het Volkskrant Magazine onder de noemer Laat het stoppen.

Cabaretprogramma's[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2015–2016: Zacht van binnen
  • 2018–2020: Later was alles beter
  • 2021: oudejaarsconference
  • 2022–heden: DNA

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]