Peter Ritzen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter Ritzen

Peter Ritzen (Gent, 21 januari 1956) is een Vlaams pianist, componist en dirigent.

Leven en werk[bewerken]

Ritzen studeerde piano en kamermuziek aan het voormalige Koninklijk Muziekconservatorium van zijn geboortestad Gent. Ritzen concerteerde als concertpianist in onder andere Europa, Azië en de Verenigde Staten. Als solist werkte hij wereldwijd samen met diverse grote orkesten en ensembles.

Zijn contact met de Chinese cultuur resulteerde in een repertoire van eigen, op Chinese muziek geïnspireerde, composities. Naast het geven van improvisaties over vrije thema's - gegeven door het publiek in zijn concerten - transcribeerde hij tal van Chinese volksliederen, Award Winning Film thema's en Weense walsen. Als componist profileerde hij zich in grotere werken zoals zijn Chinese Requiem, het Pianoconcerto 'The Last Empress', en een monumentale symfonie 'Heavenly Peace'; een werk met meer dan 400 uitvoerders, dat in 2005 werd opgevoerd in de National Concert Hall te Taipei).

Ritzen is sinds tientallen jaren Naxos artist. Naast componist en uitvoerend vertolker is Ritzen ook actief als dirigent. Hij dirigeerde als gast dirigent verschillende orkesten in China en Oostenrijk. O.a. de Beijing Wind Orchestra en het Weense GK Orchester.

In 1991 richtte hij de Internationale Sommerakademie Theodor Leschetizky op aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.

In 2000 werd hij artistiek directeur van de International Piano Competition Theodor Leschetizky te Taipei. In 2007 en 2010 was hij gast in het panel van Canvas Vlaamse Radio- en Televisieomroep voor de Koningin Elisabeth Wedstrijd voor piano te Brussel.

Tussen 2011-2013 gaf Ritzen talrijke concerten in China en Oostenrijk naar aanleiding van de 200ste Verjaardag van Franz Liszt. Sinds Februari 2015 is Ritzen muziekdirecteur van het 'New Cosmos International Music Festival' met hoofdzetel in Beijing.

Composities[bewerken]

Piano[bewerken]

Kamermuziek[bewerken]

Pianoconcerto's[bewerken]

Orkestwerken[bewerken]

Externe links[bewerken]