Peter Scholze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Scholze (foto: George M. Bergman, 2014)

Peter Scholze (Dresden, 11 december 1987) is een Duits wiskundige en hoogleraar, en winnaar van prestigieuze prijzen, in 2018 van de Fieldsmedaille.

Biografie[bewerken]

Scholze werd geboren in Dresden en groeide op in Berlijn als zoon van een natuurkundige en een informaticus. Hij deed vier keer mee aan de Internationale Wiskunde Olympiade waarvoor hij de eerste keer een zilveren, vanaf 2005 een gouden medaille won. Bij het winnen van die eerste gouden medaille liet hij weten dat hij hoogleraar wiskunde wilde worden. Hij haalde zijn bachelordiploma in anderhalf jaar aan de universiteit van Bonn, zijn master na een jaar. Hij promoveerde te Bonn in 2012 op Perfectoid space, een term die hijzelf bedacht heeft en is samengesteld uit de woorden 'perfect' en 'affinoid'. Na zijn promotie werd hij benoemd tot gewoon hoogleraar aan zijn alma mater, daarmee de jongste ooit benoemde hoogleraar wordend in Duitsland, op 24-jarige leeftijd. Op 1 augustus 2018 won hij de Fieldsmedaille, een prijs die eens in de vier jaar wordt uitgereikt aan vier jonge wiskundigen, genoemd naar John Charles Fields (1863-1932) en de meest prestigieuze prijs op het gebied van de wiskunde (en daarom ook wel de Nobelprijs voor de wiskunde genoemd); het was overigens bepaald niet zijn eerste grote prijs, want zijn eerste won hij in 2012: de Cours Peccot.

Sinds 2018 is prof. dr. P. Scholze directeur van het Max Planck Institute for Mathematics; zijn specialiteit betreft p-adische lichamen. Scholze is getrouwd[1][2] en heeft een kind.[3]