Peter Swinnen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Peter Swinnen (1972) is een Belgisch architect en journalist en schrijver over architectuur. Hij was de Vlaams Bouwmeester van 2010 tot 2015.

Loopbaan[bewerken]

Swinnen studeerde aan de Architectural Association School of Architecture in Londen en het Sint-Lucas Architectuur Instituut Brussel. In 1998 richtte hij samen met Johan Anrys en Freek Persyn het intussen internationaal bekende architectenbureau 51N4E op. Vanaf 1998 leidde Peter Swinnen als studioverantwoordelijke enkele speculatieve onderzoeken in La Cambre en Sint-Lucas Brussel. Hij treedt daarenboven geregeld op als gastdocent, jurylid of lector voor onderwijs- en cultuurinstellingen. Peter Swinnen was daarnaast verschillende jaren journalist en hoofdredacteur architectuur voor de cultuurbijlage van De Tijd. Daarnaast publiceerde hij opiniestukken en boeken over architectuur.

Vlaams Bouwmeester[bewerken]

Op 1 juli 2010 volgde Swinnen Marcel Smets op als de derde Vlaams Bouwmeester.

In juli 2014 werd bekend dat de nieuwe regering-Bourgeois de functie "Vlaams Bouwmeester" ging afschaffen en in de plaats daarvan een college van vijf deeltijdse experts zou installeren. De beslissing werd vanuit verschillende hoeken bekritiseerd als een zet van N-VA en haar coalitiepartners om de kritische stem van de Bouwmeester het zwijgen op te leggen. Binnen de Open Vld kwam er overigens ook kritiek op dit element in het regeerakkoord, dat ze mee ondertekende.

In februari 2015 werd Swinnen na een forensisch auditonderzoek met onmiddellijke ingang ontslagen, enkele maanden voor het voorziene einde van zijn mandaat.[1][2]. Swinnen werd verweten opdrachten aan een klein clubje toe te wijzen en bovendien te weinig beleidsoverschrijdend te werken.[3]. Deze aantijgingen bleken later onterecht en de zaak tegen Swinnen werd in oktober 2016 geklasseerd.[1]