Peter Van Rompuy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Van Rompuy
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Ukkel, 5 maart 1980
Kieskring Flag of Flemish Brabant.svg Vlaams-Brabant
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Sinds 2010
Partij CD&V
Functies
2010-2012 Gecoöpteerd senator
2012-2014 Gemeenteraadslid Leuven
2010-2012 Internationaal secretaris CD&V
2012-heden Vlaams Parlementslid[1]
2014-2019 Deelstaatsenator[2]
2019-heden Gemeenteraadslid Beersel
2019-heden Fractieleider Vlaams Parlement
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Peter Van Rompuy (Ukkel, 5 maart 1980) is een Belgisch politicus voor CD&V. Hij is sinds 2012 Vlaams Parlementslid.

Biografie[bewerken]

Van Rompuy is de zoon van de CD&V-politici Herman Van Rompuy en Geertrui Windels. Ook zijn oom Eric Van Rompuy werd politiek actief. Hijzelf werd ook politiek actief voor CD&V: van 2005 tot 2007 was hij lid van het nationaal bureau van Jong CD&V en van 2007 tot 2010 voorzitter van de Jong CD&V-afdeling van Vlaams-Brabant.

Van Rompuy studeerde rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven. Tijdens zijn licenties studeerde hij in Stellenbosch (Zuid-Afrika). Na zijn studies werkte hij van 2003 tot 2004 als advocaat. Daarna was hij van 2004 tot 2007 communicatieconsulent, van 2007 tot 2008 medewerker van de CD&V-fractie in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en van 2008 tot 2010 kabinetsmedewerker van minister van Defensie Pieter De Crem. Daarnaast was hij van 2009 tot 2010 columnist voor het weekblad Knack en van 2010 tot 2012 internationaal secretaris voor CD&V.

In juni 2009 was hij als tweede opvolger kandidaat voor de Vlaamse verkiezingen in de kieskring Vlaams-Brabant en kreeg hij 10.081 voorkeurstemmen. Bij de federale verkiezingen van 2007 behaalde hij als 11e opvolger 7.000 voorkeurstemmen. Hij nam voor het eerst deel aan (provincieraads)verkiezingen in 2006 en haalde toen 4.000 voorkeurstemmen.

Voor de parlementsverkiezingen van juni 2010 stond hij 8e op de Senaatslijst en kreeg 54.949 stemmen. Dit volstond net niet om rechtstreeks verkozen te worden, maar drie weken later werd hij op 29 juni door de algemene vergadering van CD&V aangeduid als gecoöpteerd senator.[3]

In 2012 werd Peter Van Rompuy met 997 voorkeurstemmen verkozen als gemeenteraadslid te Leuven. Omdat Tom Dehaene na deze gemeente- en provincieraadsverkiezingen gedeputeerde van Vlaams-Brabant werd, volgde Van Rompuy hem eind 2012 op als Vlaams Parlementslid en verliet hij zo de Senaat.[4]

Bij de Vlaamse verkiezingen van 25 mei 2014 was Peter Van Rompuy CD&V-lijsttrekker voor de provincie Vlaams-Brabant. Met 32.198 voorkeurstemmen werd hij herverkozen in het Vlaams Parlement. Van eind september 2014 tot begin februari 2019 maakte hij als eerste ondervoorzitter deel uit van het Bureau (dagelijks bestuur) van het Vlaams Parlement. Van Rompuy keerde begin juli ook terug naar de Senaat als deelstaatsenator aangeduid door het Vlaams Parlement.

In 2014 verhuisde hij naar Beersel, waardoor hij zijn mandaat als gemeenteraadslid in Leuven moest opgeven.[5] Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 werd Van Rompuy als lijstduwer en met 350 voorkeurstemmen verkozen in de gemeenteraad van Beersel.

Begin 2016 gaf Van Rompuy zijn eerste boek uit, Economie zkt geluk, dat zich de vraag stelt hoe we welvarender en gelukkiger kunnen worden. Van Rompuy is ervan overtuigd dat verdere economische groei enkel mogelijk is als we ook groeien in geluk.[6] In 2017 verscheen zijn tweede boek, Democratie zkt. vertrouwen, dat antwoorden zoekt op populisme en extremisme.[7]

In februari 2019 werd hij CD&V-fractieleider in het Vlaams Parlement nadat Koen Van den Heuvel minister werd. Van Rompuy nam hierdoor ontslag als deelstaatsenator.

Externe link[bewerken]

Partijvoorzitters:August de Schryver · François-Xavier van der Straten-Waillet · Théo Lefèvre · Jos De Saeger · Robert Vandekerckhove · Wilfried Martens · Leo Tindemans · Frank Swaelen · Herman Van Rompuy · Johan Van Hecke · Marc Van Peel · Stefaan De Clerck · Yves Leterme · Jo Vandeurzen · Marianne Thyssen · Wouter Beke
Premiers na 1945:Gaston Eyskens · Jean Duvieusart (PSC) · Joseph Pholien (PSC) · Jean Van Houtte · Théo Lefèvre · Pierre Harmel (PSC) · Paul Vanden Boeynants (PSC) · Leo Tindemans · Wilfried Martens · Mark Eyskens · Jean-Luc Dehaene · Yves Leterme · Herman Van Rompuy
Vlaamse ministers-presidenten:Gaston Geens · Luc Van den Brande · Yves Leterme · Kris Peeters
Fractievoorzitters:Kamer: Servais Verherstraeten · Senaat: Sabine de Bethune · Vlaams Parlement: Peter Van Rompuy · Brussels Hoofdstedelijk Parlement: Paul Delva · Europees Parlement: Ivo Belet (voor de EVP)
Ministers en staatssecretarissen:Federale regering: Kris Peeters · Koen Geens · Pieter De Crem
Vlaamse regering: Hilde Crevits · Jo Vandeurzen · Koen Van den Heuvel
Brusselse Hoofdstedelijke Regering: Bianca Debaets
Voorgangers:Katholieke Partij · Christene Volkspartij · Katholiek Verbond van België · Katholieke Vlaamse Volkspartij (KVV) · Katholiek Blok · Christelijke Volkspartij (CVP)
Nevenorganisaties:JONGCD&V · Vrouw & Maatschappij · CD&V-senioren · CEDER
Zusterpartijen:Centre démocrate humaniste (cdH) · Christlich Soziale Partei (CSP) · Europese Volkspartij (EVP) · Christendemocratische Internationale (CDI)
Standen:Beweging.net · Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) · Boerenbond
Christelijke zuil:Katholieke Kerk in België · Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) · Christelijke Mutualiteiten (CM) · Verbond van Kristelijke Werkgevers en Kaderleden (VKW) · Kristelijke Arbeidersjongeren (KAJ) · Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV) · Kristelijke Werknemersbeweging (KWB) · Open, Kristelijk, Respectvol en Actief (OKRA) · Familiehulp · Wit-Gele Kruis · Caritas · Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) · Vlaams Verbond van Katholieke Hogescholen (VVKHO) · Scouts en Gidsen Vlaanderen · Chiro · Katholieke Studerende Jeugd - Katholieke Studenten Actie - Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd (KSJ-KSA-VKSJ) · Katholieke Landelijke Jeugd (KLJ) · Landelijke Gilden · Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen (KVLV) · Sporta · Davidsfonds · Pasar · Wereldsolidariteit (WS) · Broederlijk Delen · Groep Arco