Peter Van de Veire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Van de Veire
Van de Veire in 2018
Volledige naam Peter Maurits Marie Van de Veire
Geboren 1 december 1971
Geboorteplaats Eeklo
Land Vlag van België België
Beroep diskjockey
presentator
zanger
Jaren actief 1993-heden
Bekend van De Provincieshow
Peter Live
Vrienden Van de Veire
De Battle
Het Rad
Big brother
De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media
Muziek

Peter Maurits Marie Van de Veire (Eeklo, 1 december 1971) is een Belgische dj, presentator en zanger.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Van de Veire beleefde zijn jeugd in het Meetjeslandse Waarschoot. Hij wordt er op 15-jarige leeftijd leider van Chiro Dakan en de Speelpleinwerking VP. In die jeugdbewegingen werd hij begin jaren negentig groepsleider. Hij studeerde Latijn-Wiskunde in het Sint-Vincentiuscollege (later het College Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn) in Eeklo en haalde een bachelordiploma communicatiemanagement aan het HIBO in Gent.

Voor hij in de media stapte, werkte hij even als stofzuigervertegenwoordiger bij Euroqueen en als marketingassistent bij Aries in Sint-Niklaas. Hij had toen ook een punkrockband, genaamd The Uglies. Die brachten o.a. de ep "Ooi!" uit.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

In 1999 presenteerde hij bij Studio Brussel De Afrekening op zondagochtend. Tot dat jaar had hij nog nooit een radiostudio van binnen gezien. In 2002 kreeg hij het middagprogramma bij Studio Brussel aangeboden en besloot op de aanbieding in te gaan. Hij maakt er "De Grote Peter Van de Veire Show". Tijdens dat radioprogramma verklaarde hij dat hij met "pluimen in zijn gat" op de Brusselse Grote Markt zou gaan lopen als het jeugdkoor Scala op 1 kwam in De Afrekening. De luisteraars stemden massaal Scala in De Afrekening en Van de Veire hield zich noodgedwongen aan de afspraak.

In april 2006, na het vertrek van Wim Oosterlinck naar Q-music, verhuisde hij naar de ochtend. Samen met Sofie Lemaire presenteerde hij de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow bij Studio Brussel tot de zomervakantie van 2008.

Van 19 december tot 24 december 2006 lanceerde hij in Leuven het nieuwe radio-evenement Music For Life en zat hij een week lang zonder eten in het Glazen Huis op het Martelarenplein om samen met Tomas De Soete en Christophe Lambrecht 24 uur per dag radio te maken en geld in te zamelen voor slachtoffers van landmijnen. Deze actie bracht 2.419.426 euro op.

In oktober 2007 had Van de Veire zich verschanst in "een hol". Wie hem kon vinden, kreeg een beloning van 7500 euro. Van de Veire werd uiteindelijk na drie dagen gevonden door een delegatie van Chiro Sint-Jan in het huis van Chris Dusauchoit nabij het kasteel van Horst in Holsbeek.

Er kwam een tweede editie van Music For Life van 19 tot 24 december 2007. De opbrengst van deze actie ging opnieuw naar het Rode Kruis, dit keer om iets te doen aan het tekort aan drinkbaar water. Van de Veire zat ook dit jaar opnieuw in het Glazen Huis (samen met Tomas De Soete en Siska Schoeters) en het werd een succes, de actie bracht 3.353.568 euro op.

In de nacht voor de Valentijnsdag van 2008 werd de "Grote 'Bed In' met Peter en Sofie" georganiseerd in het Concertgebouw van Brugge. Van middernacht tot 9.00 uur deelden Van de Veire, Sofie Lemaire en 50 koppels het bed in de foyer van het Concertgebouw.

Van de Veire maakte de Nederlandse zanger Henkie met bijbehorend nummer Lief klein konijntje immens populair in België. Het nummer stond zelfs op nummer 1 in de Vlaamse Ultratop 50. Na het succes van Henkie kon een opvolger niet uitblijven. Het tweede "toeterliedje" dat werd gepromoot door Van de Veire was Boten Anna van Basshunter, een Zweeds liedje over een jongen die verliefd is op een IRC-bot.

Eind augustus 2008 werd bekend dat Van de Veire niet zal terugkeren naar Studio Brussel. Hij werkte toen in alle stilte aan de oprichting van een nieuw VRT-radiomerk.

Op 5 januari 2009 was Van de Veire de eerste stem op het nieuwe radiostation MNM. Hij zet mee de creatieve lijn uit en is er elke werkdag te horen in de ochtend. Voor de eerste versie van de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow bij MNM deed Van de Veire een beroep op de stemmen van Lieselot Ooms en Gunter Tire.

Van september 2009 tot het einde van dat jaar presenteerde hij op woensdag van één tot vier de Peter Houdt Van Je Show bij MNM. In dit programma belde hij met luisteraars.

Van 4 januari 2010 tot juni 2012 presenteert hij de ochtendshow met Eva Daeleman. Vanaf 27 augustus 2012 begon Van de Veire weer aan zijn ochtendprogramma met de nieuwe stem Nasrien Cnops.

Van 11 tot 18 juni 2012 presenteerde Peter Van de Veire 185 uur lang non-stop zonder te slapen (hij mocht per uur 5 minuten slapen en kon die minuten ook opsparen) op MNM. Hiermee verbeterde hij het wereldrecord, dat tot dan toe op naam van een Italiaanse radio-dj stond, met twee uur. Intussen heeft de Nederlandse dj Giel Beelen van 3FM dat record opnieuw verbroken. Hij haalde 198 uur.

Marathonradio is sinds 2012 een steunactie voor studenten én een begrip tijdens de examenperiode. In 2013, 2014, 2015 en 2016 presenteerde hij het programma met afwisselende dj's in de studio in Brussel. In 2017 verhuisde het project naar het Marathonradiohuis in Leuven. Op die manier kon er tussen de studenten radio gemaakt worden. Tijdens de editie van 2017 kwam Koning Filip het project bezoeken.

Na de zomerstop van 2014 stopte Nasrien Cnops als sidekick in de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow. Vanaf september 2014 presenteert Van de Veire elke weekochtend met Julie Van den Steen .

In februari 2015 vestigde Van de Veire opnieuw een radiorecord. Samen met Eva Daeleman verbrak hij het Wereldrecord Langste Radio-Uitzending Met Duopresentatie.[1] Het duo deed dat tijdens De Langste Liefde; een show waarbij ze 100 uur lang de liefdesverhalen van de luisteraar verzamelden.

In 2016 vierde hij "10 Jaar Samen". Zijn ochtendshow liep toen exact 10 jaar. Hij maakte een week radio met al zijn (ex-) sidekicks en hij ging toen met luisteraars letterlijk de lucht in.

In 2017 liet Van de Veire weten dat hij nog een "onbestemd" aantal jaar doorgaat met zijn ochtendshow op MNM.

In 2018 nam hij opnieuw deel aan Marathonradio in Leuven, net als in 2019.

Ook in 2020 gaat- ondanks de coronacrisis- marathonradio door, in de studio van MNM.

In 2021 is Van de Veire opnieuw terug te vinden in het radiohuis in Leuven, om de studenten te steunen.

Op 2 december 2021 maakte Van de Veire bekend dat hij zal stoppen als dj bij MNM (radio). Zijn laatste uitzending van de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow zal plaatsvinden op vrijdag 1 april 2022. Op zaterdag 2 april is echter nog een groot afscheidsfeest gepland in het Sportpaleis Vanaf januari 2023 gaat hij een nationaal ochtendprogramma presenteren op Radio2 met Kim Van Oncen als sidekick.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn carrière in de media begon in 1993 bij de regionale televisie-omroep AVS, waar hij redactiewerk deed en reportages maakte. Vanaf 1 december 1997 stapte hij over naar de Vlaamse openbare jeugdzender Ketnet om er Studio.KET te presenteren, een eerste duidingsprogramma en de voorloper van "Karrewiet". In mei 1999 stopte Studio.KET wegens te lage kijkcijfers.[2] Hij werkte vanaf 30 augustus 1999 nog mee aan "Mijn Gedacht" én ontwikkelde een paar typetjes voor Ketnet: "Prof. Doc. Herman" én "Eddy Ready".

In het eerste deel van de nillies werkte hij even voor "Kwesties"; een reportageprogramma voor Canvas en maakte hij het satirisch programma "Verdeel En Heers". Intussen is hij ook occasioneel reporter voor "Vlaanderen Vakantieland".

In 2000 had hij een gastrol in W817 waar hij een homoseksuele agent speelde. Hij wandelde de toilet van de luchthaven binnen en probeerde Tony, het vriendje van Steve, te versieren. Peter Van de Veire was niet in de aftiteling, maar bekende het ooit op de radio.

In 2007 presenteerde Van de Veire op Eén De Provincieshow. Hierin ging Eén op zoek naar de muzikaalste provincie van Vlaanderen. De winnaar werd de provincie Antwerpen.

Op 30 januari 2008 presenteerde hij samen met Evy Gruyaert de uitreiking van de MIA's. Hij presenteerde het programma daarna nog een paar keer.

In het najaar van 2008 ontwikkelde Van de Veire een eigen muziekshow op Eén, Peter Live, dat liep op vrijdagavond. Er werden 3 seizoenen gemaakt: 2008, 2009 en 2010. Het programma sneuvelde tijdens de besparingsronde op VRT.

In het najaar van 2011 presenteerde Van de Veire een nieuw showbizzprogramma: Vrienden Van de Veire'.[3]

In 2013 nam hij samen met vriend en modekenner Jani Kazaltzis deel aan Beste Vrienden op de Azoren. In het najaar van 2013 presenteert hij op Eén Sing that song; een meezingshow met bekende artiesten. .[4]

In 2014 presenteerde hij samen met Eva Daeleman Eurosong.[5] Dit duo gaf ook verslag bij het Eurovisiesongfestival van dat jaar.

In 2015 presenteerde Van de Veire in de zomer het muziekprogramma op Eén, Pop up live.[6][7]

In 2016 presenteerde Van de Veire Eurosong én het jaaroverzicht van MV Van Het Jaar.

In het najaar van 2017 presenteerde hij samen met Danira Boukhriss het vernieuwde Steracteur Sterartiest.[8]

In 2018 presenteerde hij de slotshow Iedereen Tegen Kanker én Iedereen Feest op Eén.

In 2019 presenteerde hij de MIA's voor de 5de keer. Net als in 2008, 2009, 2012 en 2015. Ook in 2019 presenteerde hij op VIER en RTL 4 De Battle. In vier afleveringen gingen Gert Verhulst en James Cooke uitdagingen aan tegen de Nederlanders Katja Schuurman en Najib Amhali.[9][10] In 2019 had hij ook een cameo in F.C. De Kampioenen 4: Viva Boma.

In 2020 presenteerde hij op VIER Het Rad, een nieuwe versie van het Rad van Fortuin.[11] Hij tekende toen ook een contract bij het moederbedrijf van VIER, SBS Belgium.[12] Voor VIER wordt hij in 2021 presentator van Big Brother. In 2023 presenteert hij dit niet, omdat hij het te druk heeft met andere presentatieklussen, zoals Eurosong. Dit seizoen wordt daarom overgenomen door Tatyana Beloy.[13]

In het najaar van 2022 neemt hij deel aan De Allerslimste Mens ter Wereld

Eurovisiesongfestival[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2012 is Van de Veire "Mister Eurovision" van Vlaanderen én de vaste commentator van het Eurovisiesongfestival. Tot 2015 becommentarieerde hij het festival voor Eén vanuit Brussel. In 2016 trok hij naar Stockholm om er reportages te maken, ochtendradio te maken voor MNM onder de naam "Radio Stockholm" én commentaar te geven bij de halve finales én de finales. In 2017 deed hij hetzelfde in Kiev. In 2018 zat hij in Lissabon, in 2019 in Tel Aviv. Zijn stijl is die van een kritische fan die ernaar streeft om het festival glans te geven en het dichter bij de jonge doelgroep te brengen.

Les Flamands[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 richtte hij samen met Miguel Wiels en Niels Destadsbader "Les Flamands" op; een creatief huis. Les Flamands begeleidt jong talent zoals Frances Lefebure en de Vlaamse boysband BOBBY. Bovendien produceert het de Sportpaleisconcerten van Niels Destadsbader.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

 • In 2007 verkiest Knack Van de Veire tot Mens Van Het Jaar voor zijn verdienste op mediavlak.
 • In 2007 won Peter twee medailles op Pop Poll De Luxe van Humo: Bekwaamste Radiofiguur en Beste Radioprogramma. Ook de volgende jaren zou hij die prijs nog een paar keer krijgen.
 • Hij werd driemaal op rij verkozen tot Radiopersoonlijkheid Van Het Jaar door de radio-organisatie Radiovisie. In 2006, 2007 en 2008.
 • In 2016 werd hij "Best Geklede Man (categorie Daring)". Een prijs van de lezers van Trends.
 • In 2016, 2017 en 2018 werd hij "Populairste Radio-DJ" tijdens een show van Story.
 • In 2018 is de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow de populairste radioshow volgens de lezer van Humo.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Naast radiomaker is hij ook presentator van evenementen en MC op feesten. Van 1999 tot 2014 heeft hij op een paar honderd fuiven en party's gespeeld met DJ Gerrit Kerremans, ook wel gekend als Gerrit K. Onder andere op Afrekeningfuiven, zijn eigen De Peter Van de Veire Love Show en het kleinschaliger dj-project "NO DJ!"
 • Hij heeft een podiumproject met Miguel Wiels en Niels Destadsbader. Sinds 2011 toeren ze met Café flamand, een wervelende live-performance met Nederlandstalige hits uit Vlaanderen en Nederland. Intussen hebben de drie besloten om het project voor onbepaalde tijd in de frigo te stoppen.
 • Samen met Wiels organiseert hij elk jaar de liveshow Het Grootste Café, in 2016 in de Ethias Arena in Hasselt.
 • In 2016 speelt Van de Veire de kampleider Coenraad Bolders in de Ketnetmusical Kadanza Together.
 • In 2018 won hij het programma De Slimste Mens ter Wereld op VIER.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

 • demo-K7 "The Uglies"
 • cd “Ooi” “The Uglies”
 • Single Neem Me Mee (2008) - Van de Veire verkocht hiervan meer dan 10.000 stuks en behaalde dus een gouden plaat. De opbrengst hiervan ging naar "SOS Kinderdorpen". Als tegenprestatie voor het verliezen van de weddenschap moest Miguel Wiels in een roze maillot het podium op tijdens het rechtstreekse programma Peter Live.
 • Single Oh Sabine! (2014) - onder het pseudoniem Marco Tornado. Een ode aan Sabine Hagedoren.
 • Single I Wanna Knuffel (2016) - onder het pseudoniem DJ Knuffel.
 • Single Doe die dab (Alles kapot) (2017) - onder het pseudoniem Ronny Dab.
 • Single Koud he (2017) - met Julie Van den Steen.
 • Single Dans DJ Dans! (2019) - met De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow.
 • We Springen rond (2020) - met De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Peter Van de Veire.
Voorganger:
Xavier Taveirne
2017
Winnaar van De Slimste Mens ter Wereld
Peter Van de Veire
2018
Opvolger:
Lieven Scheire
2019
Radiozenders:MNM · MNM Hits
Radioprogramma's (weekprogramma's):Sing your song · Voormiddag 10-12 · Namiddag 13-16 · MNM Big Hits · Generation M · MNM Late Night · MNM @ Night · Vroeg wakker met MNM · UrbaNice · Sing Your Song Deluxe · 't Is vrijdag! · Click Like40 · MNM Urban 50 · MNM Party: Mix & Match · MNM Party Lost Frequencies · MNM Party The Henri PFR Radio Show · MNM Party Mix It Up (Lady S) · Click-Like40 Replay
Radioprogramma's (weekendprogramma's):MNM Rewind · MNM50 · MNM Weekend · MNM Dance50 · MNM Party: Mix & Match · MNM Dance: Regi In The Mix · MNM Dance: Dimitri Vegas & Like Mike - Smash The House · MNM Party - Merlo · MNM50 Replay · MNM @ Night · Vroeg wakker met MNM · Ultratop 50 · Sunday Special · Ultratop 50 Replay
Dj's (hoofddeejays):Dorianne Aussems · Brahim Attaeb · Bert Beauprez · Felix De Laet · Astrid Demeure · Erwin De Nul · Bart De Raes · Niels Destadsbader · Kawtar Ehlalouch · Sander Gillis · Manon Kerkhofs · Robin Keyaert · Like Mike · Peter Luts · Aster Nzeyimana · Regi Penxten · Camille Pollie · Thibaut Renard · Maarten Stallaert · Dimitri Vegas
Ex-deejays:Joyce Beullens · Annick Coelmont · Nasrien Cnops · Eva Daeleman · Karolien Debecker · Tom De Cock · Evy Gruyaert · Eveline Hoste · Leki · Jo Van Belle · Anneleen Liégeois · Lieselot Ooms · Hans Otten · Ben Roelants · Stijn Smets · Dave Peters · Elias Smekens · Lotte Stevens · Gunther Tiré · Maarten Vancoillie · Julie Van den Steen · Elke Vanelderen · Ann Van Elsen · Sofie Van Moll · Renée Vermeire · Ann Reymen· Peter Van de Veire
Niet meer uitgezonden programma's:De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow · Het Beste Van De Grote Peter Van De Veire Ochtendshow (2009) · Lotte (2009) · Joyce (2009) · Evy (2009) · MNM 90's (2009) · Leki (2009) · Karolien (2009) · De Peter Houdt Van Je Show (2009) · Liekes voor Miekes (2010) · Let's have a Big Weekend (non-stop muziek) (2009-2011) · Let's have a Big Time (non-stop muziek) (2009-2011) · De Ann&Dave-Show (2009-2011) · De MNM Kwis (2009-2010) · De Eerste Show (2009-2011) · MNM Goeiemorgen! (2011) · 90's & Nillies (2010 - 2012) · Ann Reymen (2009 - 2012) · De Avondshow (2011 - 2013) · MNM Request (2009-2012)· Weekend De Cock (2010-2012)· De Cock Late Night (2009-2012) · Elias (2009-2013) · MNM Party Classic Replay (201? - 2013) · MNM Dance: Peter Luts (2009-2015) · Bart De Raes (2013-2017) · Eva Daeleman (2012-2017) · My Big Hits (2016-2018) · MNM Love Song Request (201?-2018) · Friday/Saturday/Sunday Pop-Up (201?-201?) · Weekend Astrid/Aster/Dorianne/Camille · MNM Dance50 Replay · MNM Urban50 Replay · Yes Weekend! · MNM Party: Guest DJ · MNM Party Classic · MNM Party Mix · Kwistet · Planeet De Cock
Voormalige radiostations voor MNM:Donna · Donna hitbits
Eigenaar:Vlaamse Radio- en Televisieomroep

Presentatoren van Ketnet (Ketnetwrappers)

Huidig (anno 2022): Thomas De Smet · Sander Gillis · Gloria Monserez · Sarah Mouhamou · Héritier Tipo · Nidal van Rijn

Voormalig (1997–2021): Jelle Cleymans (2002–2007) · Staf Coppens (1999–2004) · Karolien Debecker (2006–2009) · Veerle Deblauwe (2003–2006) · Sam De Bruyn (2009) · Niels Destadsbader (2009–2014) · Ianka Fleerackers (1998–2001) · Tom Gernaey (2006) · An Jordens (1998–2005) · Melvin Klooster (2006–2012) · Heidi Lenaerts (2006–2007) · Friedl' Lesage (1997–1998) · Charlotte Leysen (2011–2019) · Véronique Leysen (2009–2013) · Kristien Maes (2007–2012) · Leonard Muylle (2012-2018) · Sven Ornelis (1997–1999) · Peter Pype (2004–2012) · Ben Roelants (2009) · Mark Tijsmans (1997–2002) · Thomas Van Achteren (2015-2022) · Katrien Van Deuren (1998–1999) · Peter Van de Veire (1997–2002) · Steven Van Herreweghe (1997–2002) · Kobe Van Herwegen (2006–2011) · Ilse Van Hoecke (1998–2004) · Gitte Van Hoyweghen (1997–2001) · Britt Van Marsenille (2004–2008) · Sofie Van Moll (2001–2007) · Erika Van Tielen (2003–2006) · Henk Vermeulen (1998–2004) · Aron Wade (1998–2003) · Sien Wynants (2012-2022)