Peter Van de Veire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Van de Veire
Peter in 2018
Peter in 2018
Volledige naam Peter Maurits Marie
Van de Veire
Geboren Eeklo, 1 december 1966
Origine Vlag van België België
Jaren actief 1993 - heden
[www.peter.be Website]
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media
Muziek

Peter Maurits Marie Van de Veire (Eeklo, 1 december 1971) is een Belgische dj, presentator en zanger.

Jeugd[bewerken]

Van de Veire beleefde zijn jeugd in het Meetjeslandse Waarschoot. Hij wordt er op 15-jarige leeftijd leider van Chiro Dakan en de Speelpleinwerking VP. In die jeugdbewegingen werd hij begin jaren negentig groepsleider. Hij studeerde Latijn-Wiskunde in het Sint-Vincentiuscollege (tegenwoordig het College Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn) in Eeklo en haalde een bachelordiploma communicatiemanagement aan het HIBO in Gent. Voor hij in de media stapte, werkte hij even als stofzuigervertegenwoordiger bij Euroqueen en als marketingassistent bij Aries in Sint-Niklaas. Hij had toen ook een punkrockband: The Uglies. Die brachten o.a. de EP "Ooi!" uit.

Carrière[bewerken]

Radio[bewerken]

In 1999 presenteerde hij bij Studio Brussel De Afrekening op zondagochtend. Tot dat jaar had hij nog nooit een radiostudio van binnen gezien. In 2002 kreeg hij het middagprogramma bij Studio Brussel aangeboden en besloot op de aanbieding in te gaan. Hij maakt er "De Grote Peter Van de Veire Show". Tijdens dat radioprogramma verklaarde hij dat hij met "pluimen in zijn gat" op de Brusselse Grote Markt zou gaan lopen als het jeugdkoor Scala op 1 kwam in De Afrekening. De luisteraars stemden massaal Scala in De Afrekening en Van de Veire hield zich noodgedwongen aan de afspraak.

In april 2006, na het vertrek van Wim Oosterlinck naar Q-music, verhuisde hij naar de ochtend. Samen met Sofie Lemaire presenteerde hij de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow bij Studio Brussel tot de zomervakantie van 2008.


Van 19 december tot 24 december 2006 lanceerde hij in Leuven het nieuwe radio-evenement Music For Life en zat hij een week lang zonder eten in het Glazen Huis op het Martelarenplein om samen met Tomas De Soete en Christophe Lambrecht 24 uur per dag radio te maken en geld in te zamelen voor slachtoffers van landmijnen. Deze actie bracht 2.419.426 euro op.

In oktober 2007 had Van de Veire zich verschanst in "een hol". Wie hem kon vinden, kreeg een beloning van 7500 euro. Van de Veire werd uiteindelijk na drie dagen gevonden door een delegatie van Chiro Sint-Jan in het huis van Chris Dusauchoit nabij het kasteel van Horst in Holsbeek.

Er kwam een tweede editie van Music For Life van 19 tot 24 december 2007. De opbrengst van deze actie ging opnieuw naar het Rode Kruis, dit keer om iets te doen aan het tekort aan drinkbaar water. Van de Veire zat ook dit jaar opnieuw in het Glazen Huis (samen met Tomas De Soete en Siska Schoeters) en het werd een succes, de actie bracht 3.353.568 euro op.

In de nacht voor de Valentijnsdag van 2008 werd de "Grote 'Bed In' met Peter en Sofie" georganiseerd in het Concertgebouw van Brugge. Van middernacht tot 9.00 uur deelden Van de Veire, Sofie Lemaire en 50 koppels het bed in de foyer van het Concertgebouw.

Van de Veire maakte de Nederlandse zanger Henkie met bijbehorend nummer Lief klein konijntje immens populair in België. Het nummer stond zelfs op nummer 1 in de Vlaamse Ultratop 50. Na het succes van Henkie kon een opvolger niet uitblijven. Het tweede "toeterliedje" dat werd gepromoot door Van de Veire was Boten Anna van Basshunter, een Zweeds liedje over een jongen die verliefd is op een IRC-bot.

Eind augustus 2008 werd bekend dat Van de Veire niet zal terugkeren naar Studio Brussel. Hij werkte toen in alle stilte aan de oprichting van een nieuw VRT-radiomerk.

Op 5 januari 2009 was Van de Veire de eerste stem op het nieuwe radiostation MNM. Hij zet mee de creatieve lijn uit en is er elke werkdag te horen in de ochtend. Voor de eerste versie van de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow bij MNM deed Van de Veire een beroep op de stemmen van Lieselot Ooms en Gunter Tire.

Van september 2009 tot het einde van dat jaar presenteerde hij op woensdag van één tot vier de Peter Houdt Van Je Show bij MNM. In dit programma belde hij met luisteraars.

Van 4 januari 2010 tot juni 2012 presenteert hij de ochtendshow met Eva Daeleman. Vanaf 27 augustus 2012 begon Van de Veire weer aan zijn ochtendprogramma met de nieuwe stem Nasrien Cnops.

Van 11 tot 18 juni 2012 presenteerde Peter Van de Veire 185 uur lang non-stop zonder te slapen (hij mocht per uur 5 minuten slapen en kon die minuten ook opsparen) op MNM. Hiermee verbeterde hij het wereldrecord, dat tot dan toe op naam van een Italiaanse radio-dj stond, met twee uur. Intussen heeft de Nederlandse dj Giel Beelen van 3FM dat record opnieuw verbroken. Hij haalde 198 uur.


Marathonradio is sinds 2012 een steunactie voor studenten én een begrip tijdens de examenperiode. In 2013, 2014, 2015 en 2016 presenteerde hij het programma met afwisselende dj's in de studio in Brussel. In 2017 verhuisde het project naar het Marathonradiohuis in Leuven. Op die manier kon er tussen de studenten radio gemaakt worden. Tijdens de editie van 2017 kwam Koning Filip het project bezoeken.


Na de zomerstop van 2014 stopte Nasrien Cnops als sidekick in de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow. Vanaf september 2014 presenteert Van de Veire elke weekochtend met Julie Van den Steen .

In februari 2015 vestigde Van de Veire opnieuw een radiorecord. Samen met Eva Daeleman verbrak hij het Wereldrecord Langste Radio-Uitzending Met Duopresentatie.[1] Het duo deed dat tijdens De Langste Liefde; een show waarbij ze 100 uur lang de liefdesverhalen van de luisteraar verzamelden.

In 2016 vierde hij "10 Jaar Samen". Zijn ochtendshow liep toen exact 10 jaar. Hij maakte een week radio met al zijn (ex-) sidekicks en hij ging toen met luisteraars letterlijk de lucht in.

In 2017 liet Van de Veire weten dat hij nog een "onbestemd" aantal jaar doorgaat met zijn ochtendshow op MNM.

In 2018 neemt hij opnieuw deel aan Marathonradio in Leuven.

Televisie[bewerken]

Zijn carrière in de media begon in 1993 bij de regionale televisie-omroep AVS, waar hij redactiewerk deed en reportages maakte. In 1997 stapte hij over naar de Vlaamse openbare jeugdzender Ketnet om er Studio.KET te presenteren, een eerste duidingsprogramma en de voorloper van "Karrewiet". In 2002 stopte Studio.KET wegens "te grof". Hij werkte daarna nog mee aan "Mijn Gedacht" én ontwikkelde een paar typetjes voor Ketnet: "Prof. Doc. Herman" én "Eddy Ready".

In het eerste deel van de nillies werkte hij even voor "Kwesties"; een reportageprogramma voor Canvas en maakte hij het satirisch programma "Verdeel En Heers". Intussen is hij ook occasioneel reporter voor "Vlaanderen Vakantieland".

In 2007 presenteerde Van de Veire op Eén De Provincieshow. Hierin ging Eén op zoek naar de muzikaalste provincie van Vlaanderen. De winnaar werd de provincie Antwerpen.

Op 30 januari 2008 presenteerde hij samen met Evy Gruyaert de uitreiking van de MIA's. Hij presenteerde het programma daarna nog een paar keer.

In het najaar van 2008 ontwikkelt Van de Veire een eigen muziekshow op Eén, Peter Live, dat liep op vrijdagavond. Er werden 3 seizoenen gemaakt: 2008, 2009 en 2010. Het programma sneuvelde tijdens de besparingsronde op VRT.

In het najaar van 2011 presenteerde Van de Veire een nieuw showbizzprogramma: Vrienden Van de Veire'.[2]

In 2013 nam hij samen met vriend en modekenner Jani Kazaltzis deel aan Beste Vrienden op de Azoren. In het najaar van 2013 presenteert hij op EénSing that song; een meezingshow met bekende artiesten. .[3]

In 2014 presenteerde hij samen met Eva Daeleman Eurosong.[4] Dit duo gaf ook verslag bij het Eurovisiesongfestival van dat jaar.

In 2015 presenteerde Van de Veire in de zomer het muziekprogramma op Eén, Pop up live.[5][6]

In 2016 presenteerde Van de Veire Eurosong én het jaaroverzicht van MV Van Het Jaar.

In het najaar van 2017 presenteerde hij samen met Danira Boukhriss het vernieuwde Steracteur Sterartiest.[7]

In 2018 presenteerde hij de slotshow Iedereen Tegen Kanker én Iedereen Feest op Eén.

Eurovisiesongfestival[bewerken]

Sinds 2012 is Van de Veire "Mister Eurovision" van Vlaanderen én de vaste commentator van het Eurovisiesongfestival. Tot 2015 becommentarieerde hij het festival voor Eén vanuit Brussel. In 2016 trok hij naar Stockholm om er reportages te maken, ochtendradio te maken voor MNM onder de naam "Radio Stockholm" én commentaar te geven bij de halve finales én de finales. In 2017 deed hij hetzelfde in Kiev (Oekraïne). In 2018 zat hij in Lissabon (Portugal). Zijn stijl is die van een kritische fan die ernaar streeft om het festival de nodige glans te geven dat het verdient en het dichter bij de jonge doelgroep te brengen.

Prijzen[bewerken]

 • In 2007 verkiest Knack Van de Veire tot Mens Van Het Jaar voor zijn verdienste op mediavlak.
 • In 2007 won Peter twee medailles op Pop Poll De Luxe van Humo: Bekwaamste Radiofiguur en Beste Radioprogramma. Ook de volgende jaren zou hij die prijs nog een paar keer krijgen.
 • In 2007 stond Van de Veire op de derde plaats bij de verkiezing van grappigste radiomoment ooit. Tijdens het WK 2006 belde hij elke dag zijn Duitse correspondente Gudrun, en daarvoor kreeg Van de Veire de onderscheiding.
 • Hij werd driemaal op rij verkozen tot Radiopersoonlijkheid Van Het Jaar door de radio-organisatie Radiovisie. In 2006, 2007 en 2008.
 • In 2009 kreeg hij bijna de Nobelprijs voor de Radio.
 • In 2015 kreeg hij ook de prijs "Meest Aangename Vriend Van Miguel Wiels".
 • In 2016 werd hij "Best Geklede Man (categorie Daring)". Een prijs van de lezers van Trends.
 • In 2016 en 2017 werd hij "Populairste Radio-DJ" tijdens een show van Story

Trivia[bewerken]

 • Naast radiomaker is hij ook presentator van evenementen en MC op feesten. Van 1999 tot 2014 heeft hij op een paar honderd fuiven en party's gespeeld met DJ Gerrit Kerremans, ook wel gekend als Gerrit K. Onder andere op Afrekeningfuiven, zijn eigen De Peter Van de Veire Love Show en het kleinschaliger dj-project "NO DJ!"
 • Hij heeft een podiumproject met Miguel Wiels en Niels Destadsbader. Sinds 2011 toeren ze met Café flamand, een wervelende live-performance met Nederlandstalige hits uit Vlaanderen en Nederland. Intussen hebben de drie besloten om het project voor onbepaalde tijd in de frigo te stoppen.
 • Samen met Wiels organiseert hij elk jaar de liveshow Het Grootste Café, in 2016 in de Ethias Arena in Hasselt.
 • In 2016 speelt Van de Veire de kampleider Coenraad Bolders in de Ketnetmusical Kadanza Together.

Discografie[bewerken]

 • demo-K7 "The Uglies"
 • cd “Ooi” “The Uglies”
 • Single Neem Me Mee (2008) - Van de Veire verkocht hiervan meer dan 10.000 stuks en behaalde dus een gouden plaat. De opbrengst hiervan ging naar "SOS Kinderdorpen". Als tegenprestatie voor het verliezen van de weddenschap moest Miguel Wiels in een roze maillot het podium op tijdens het rechtstreekse programma Peter Live.
 • Single Oh Sabine! (2014) - onder het pseudoniem Marco Tornado. Een ode aan Sabine Hagedoren.
 • Single I Wanna Knuffel (2016) - onder het pseudoniem DJ Knuffel.
 • Single Doe die dab (Alles kapot) (2017) - onder het pseudoniem Ronny Dab.
 • Single Koud he (2017) - met Julie Van den Steen.

Externe links[bewerken]

Radiozenders:MNM · MNM Hits
Radioprogramma's (weekprogramma's):De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow · Sing your song · Eva Daeleman · Kwistet · Bart De Raes · Planeet De Cock · My Big Hits · MNM Big Hits · Generation M · MNM @ Night · UrbaNice · Friday Pop-Up · MNM Dance 50 · MNM Dance: Regi In The Mix · MNM Dance: Dimitri Vegas & Like Mike - Smash The House · MNM Dance: Peter Luts · MNM Dance 50 Replay · Yes Weekend! · Click Like40 · Weekend Aster · Weekend Dorianne · Weekend Camille
Radioprogramma's (weekendprogramma's):MNM Weekend · MNM50 · Saturday Pop-Up · Weekend Astrid · MNM Urban 50 · MNM Party: Guest DJ · MNM Party Classix · MNM Party: Mix & Match · MNM Party Mix · MNM Party Lady S · MNM50 Replay · MNM Urban 50 Replay · MNM @ Night · Ultratop 50 · Sunday Pop-Up · MNM Love Song Request · Ultratop 50 Replay
Niet meer uitgezonden programma's:Het Beste Van De Grote Peter Van De Veire Ochtendshow (2009) · Lotte (2009) · Joyce (2009) · Evy (2009) · MNM 90's (2009) · Leki (2009) · Karolien (2009) · De Peter Houdt Van Je Show (2009) · Liekes voor Miekes (2010) · Let's have a Big Weekend (non-stop muziek) (2009 - 2011) · Let's have a Big Time (non-stop muziek) (2009 - 2011) · De Ann&Dave-Show (2009 - 2011) · De MNM Kwis (2009 - 2010) · De Eerste Show (2009 - 2011) · MNM Goeiemorgen! (2011) · 90's & Nillies (2010 - 2012) · Ann Reymen (2009 - 2012) · De Avondshow (2011 - 2013) · MNM Request (2009 - 2012)· Weekend De Cock (2010 - 2012)· De Cock Late Night (2009 - 2012) · Elias (2009 - 2013) · MNM Party Classix Replay (201? - 2013)
Dj's (hoofddeejays):Dorianne Aussems · Brahim Attaeb · Bert Beauprez · Tom De Cock · Felix De Laet · Astrid Demeure · Erwin De Nul · Bart De Raes · Niels Destadsbader · Sander Gillis · Manon Kerkhofs · Like Mike · Peter Luts · Aster Nzeyimana · Regi Penxten · Camille Pollie · Thibaut Renard · Ann Reymen · Maarten Stallaert · Julie Van den Steen · Peter Van de Veire · Dimitri Vegas
Ex-deejays:Joyce Beullens · Annick Coelmont · Nasrien Cnops · Eva Daeleman · Karolien Debecker · Evy Gruyaert · Eveline Hoste · Leki · Jo Van Belle · Anneleen Liégeois · Lieselot Ooms · Hans Otten · Ben Roelants · Stijn Smets · Dave Peters · Elias Smekens · Lotte Stevens · Gunther Tiré · Maarten Vancoillie · Elke Vanelderen · Ann Van Elsen · Sofie Van Moll · Renée Vermeire
Voormalige radiostations voor MNM:Donna · Donna hitbits
Eigenaar:Vlaamse Radio- en Televisieomroep