Peter Van de Veire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter Van de Veire
Peter Van de Veire in 2015 (Koen Bauters)
Peter Van de Veire in 2015 (Koen Bauters)
Volledige naam Peter Maurits Marie
Van de Veire
Geboren Eeklo, 1 december 1971
Origine Vlag van België België
Jaren actief 1993 - heden
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media
Muziek

Peter Maurits Marie Van de Veire (Eeklo, 1 december 1971) is een Belgische dj, presentator en zanger.

Jeugd[bewerken]

Van de Veire beleefde zijn jeugd in Waarschoot, waar hij zich als creatieve geest ontpopte in de jeugdbeweging Chiro Dakan en de Speelpleinwerking VP. In alle twee de jeugdbewegingen werd hij begin jaren negentig groepsleider. Hij heeft het middelbaar onderwijs afgerond in de richting 'Latijn-Wiskunde' in het Sint-Vincentiuscollege (tegenwoordig het College Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn) te Eeklo en studeerde verder communicatiemanagement aan de HIBO te Gent. Voordat hij in de media stapte, werkte hij korte tijd als stofzuigervertegenwoordiger bij Euroqueen en als marketingassistent bij Aries te Sint-Niklaas. Hij had toen ook een punkrockband: The Uglies. Die brachten o.a. de ep "Ooi!" uit.

Carrière[bewerken]

Televisie[bewerken]

Zijn carrière in de media begon in 1993 bij de televisieafdeling van de lokale omroep AVS, waar hij redactiewerk deed en reportages maakte. In 1997 stapte hij over naar de Vlaamse openbare jeugdzender Ketnet om er Studio.KET te gaan presenteren, een eerste duidingsprogramma. In 2002 stopte Studio.KET wegens "te grof", en dat betekende meteen ook het einde van zijn carrière bij Ketnet. Na zijn succes bij Studio Brussel presenteerde Van de Veire een programma uitgezonden door Eén: De Provincieshow. Hierin ging Eén op zoek naar de muzikaalste provincie van Vlaanderen. De uiteindelijke winnaar werd de provincie Antwerpen.

Op 30 januari 2008 presenteerde hij samen met Evy Gruyaert de uitreiking van de MIA's. Deze uitreiking was te volgen op de radio. Op 27 augustus 2008 werd bekend dat Van de Veire zijn ochtendprogramma bij Studio Brussel niet langer kon combineren met zijn televisiewerk.

Van de Veire presenteerde een eigen programma op Eén, Peter Live, dat iedere vrijdagavond begon om 20.45 uur en duurde tot 22.10 uur. Het werd uitgezonden van 3 oktober 2008 tot 5 december 2008. In de laatste aflevering werd direct een tweede seizoen van Peter Live aangekondigd. Er kwam nog een derde seizoen en dat was het laatste. Het programma werd te duur bevonden.

In het najaar van 2011 was Van de Veire voor het eerst te zien in een nieuw showbizzprogramma. Het nieuwe programma, Vrienden Van de Veire, was de opvolger van De Rode Loper.[1]

In 2013 nam hij samen met vriend en modekenner Jani Kazaltzis deel aan Beste Vrienden op de Azoren. In het najaar van 2013 presenteert hij op Eén een vernieuwde versie van De Notenclub, met als titel Sing that song.[2] In 2014 presenteerde hij samen met Eva Daeleman Eurosong.[3] Dit duo gaf ook verslag bij het Eurovisiesongfestival van dat jaar.

In 2015 presenteerde Van de Veire in de zomer het muziekprogramma op Eén, Pop up live.[4][5]

In 2016 presenteerde Van de Veire Eurosong en het jaaroverzicht van MV Van Het Jaar.

Radio[bewerken]

Peter Van de Veire als John Lennon tijdens de Valentijnsuitzending in 2008.

In 1999 begon hij bij Studio Brussel om De Afrekening te presenteren op, toen nog, zondagochtend. Tot dat jaar had hij nog nooit een radiostudio van binnen gezien. Hij kreeg op een gegeven moment het middagprogramma bij Studio Brussel aangeboden en besloot op de aanbieding in te gaan. In april 2006, na het vertrek van Wim Oosterlinck naar Q-music, verhuisde hij naar de ochtend. Samen met sidekick/nieuwsmeisje Sofie Lemaire presenteerde hij de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow bij Studio Brussel tot de zomervakantie van 2008. Eind augustus 2008 werd bekend dat Van de Veire niet zal terugkeren naar Studio Brussel.

Van 19 december tot 24 december 2006 nam hij deel aan het radio-evenement Music For Life en zat hij gedurende deze periode zonder eten in een glazen huis op het Martelarenplein in Leuven om samen met Tomas De Soete en Christophe Lambrecht 24 uur per dag radio te maken en geld in te zamelen voor slachtoffers van landmijnen. Deze actie bracht 2.419.426 euro op.

In oktober 2007 had Van de Veire zich verschanst in "een hol". Degene die hem kon vinden, kreeg een beloning van 7500 euro. Van de Veire werd uiteindelijk na drie dagen gevonden door een delegatie van Chiro Sint-Jan in het huis van Chris Dusauchoit nabij het kasteel van Horst in Holsbeek.

Er kwam een tweede editie van Music For Life van 19 tot 24 december 2007. De opbrengst van deze actie ging opnieuw naar het Rode Kruis, dit keer om iets te doen aan het tekort aan drinkbaar water. Van de Veire zat ook dit jaar opnieuw in het Glazen Huis (samen met Tomas De Soete en Siska Schoeters) en het werd een succes, de actie bracht 3.353.568 euro op.

In de nacht voor de Valentijnsdag van 2008 werd de "Grote 'Bed In' met Peter en Sofie" georganiseerd in het Concertgebouw van Brugge. Van middernacht tot 9.00 uur deelden Van de Veire, Sofie Lemaire en 50 koppels het bed in de foyer van het Concertgebouw.

Van de Veire maakte de Nederlandse zanger Henkie met bijbehorend nummer Lief klein konijntje immens populair in België. Het nummer stond zelfs op nummer 1 in de Vlaamse Ultratop 50. Na het succes van Henkie kon een opvolger niet uitblijven. Het tweede 'foute' liedje dat werd gepromoot door Van de Veire was Boten Anna van Basshunter, een Zweeds liedje over een jongen die verliefd is op een IRC-bot. In 2007 introduceerde Van de Veire De Duohit. Opzet hiervan was dat twee foute liedjes worden afgespeeld, daarna mag de luisteraar beslissen wie doorgaat. De ongeslagen kampioen was Frisco in den Disco van de Curly Head DJ's.

Tijdens een van zijn radioprogramma's verklaarde hij dat hij met "pluimen in zijn gat" op de Brusselse Grote Markt zou gaan lopen als het jeugdkoor Scala op 1 kwam in De Afrekening. De luisteraars stemden massaal Scala in De Afrekening en Van De Veire hield zich noodgedwongen aan de afspraak.

Op 5 januari 2009 begon met de oprichting van radiozender MNM voor Van de Veire een nieuw radiohoofdstuk. Hij zou mee de creatieve lijn van deze nieuwe radiozender bepalen en was er in het begin elke werkdag te horen in de ochtend. Voor de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow bij MNM deed Van de Veire een beroep op de assistenten Lieselot Ooms en Gunter Tire.

Van september 2009 tot het einde van dat jaar presenteerde hij op woensdag van één tot vier de Peter Houdt Van Je Show bij MNM. In dit programma belde hij met luisteraars.

Sinds 4 januari 2010 presenteert hij opnieuw het ochtendprogramma. Tot en met juni 2012 was Eva Daeleman Van de Veires sidekick. Vanaf 27 augustus 2012 begon Van de Veire weer aan zijn ochtendprogramma en ditmaal met Nasrien Cnops.

Van 11 tot 18 juni 2012 presenteerde Peter Van de Veire 185 uur lang non-stop zonder te slapen (hij mocht per uur 5 minuten slapen en kon die minuten ook opsparen) op MNM. Hiermee verbeterde hij het wereldrecord, dat tot dan toe op naam van een Italiaanse radio-dj stond, met twee uur. In juli 2012 werd het record echter verbroken: in de VS maakte een radio-dj 187 uur non-stop radio.[6] Deze Amerikaan heeft zijn record echter nooit opgeëist. Intussen heeft de Nederlandse dj Giel Beelen dat record opnieuw verbroken. Hij haalde 198 uur.

Na de zomerstop van 2014 stopte Nasrien Cnops als sidekick in de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow. Vanaf september 2014 presenteert Julie Van den Steen samen met Van de Veire elke weekochtend.

In februari 2015 vestigde Van de Veire opnieuw een radiorecord. Samen met Eva Daeleman verbrak hij het wereldrecord langste radio-uitzending met duopresentatie.[7] Het duo deed dat tijdens De Langste Liefde; een show waarbij ze 100 uur lang de liefdesverhalen van de luisteraar verzamelden.

In 2016 vierde hij "10 Jaar Samen". Zijn ochtendshow liep toen exact 10 jaar.

Prijzen en onderscheidingen[bewerken]

 • In december 2007 werd Van de Veire door Knack verkozen tot mens van het jaar.
 • In 2007 won Peter Van de Veire twee medailles op Humo's Pop Poll De Luxe: bekwaamste radiofiguur en beste radioprogramma voor De Grote Peter Van De Veire Ochtendshow. Ook in 2007 stond Van de Veire op de derde plaats bij de verkiezing van grappigste radiomoment ooit. Tijdens het WK 2006 belde hij elke dag zijn Duitse correspondente Gudrun, en daarvoor kreeg Van de Veire de onderscheiding.
 • Hij werd driemaal op rij verkozen tot radiopersoonlijkheid van het jaar.
 • In 2015 kreeg hij ook de prijs "Meest Aangename Vriend Van Miguel Wiels".
 • In 2016 werd hij "Best Geklede Man (categorie Daring)". Een prijs van de lezers van Trends.
 • In 2017 werd hij "Populairste Radio-DJ" tijdens een show van Story

Trivia[bewerken]

 • Naast radiomaker is hij ook presentator van evenementen en MC op feesten. Van 1999 tot 2014 heeft hij op een paar honderd fuiven en party's gespeeld met DJ Gerrit Kerremans, ook wel gekend als Gerrit K. Onder andere op Afrekeningfuiven, zijn eigen De Peter Van de Veire Love Show en het kleinschaliger dj-project "NO DJ!"
 • Hij heeft een podiumproject met Miguel Wiels en Niels Destadsbader. Sinds 2011 toeren ze met Café flamand, een wervelende live-performance met Nederlandstalige hits uit Vlaanderen en Nederland.
 • Samen met Wiels organiseert hij elk jaar de liveshow Het Grootste Cafe, in 2016 in de Ethias Arena in Hasselt.
 • In 2016 speelde Van de Veire de kampleider Coenraad Bolders in de Ketnetmusical Kadanza Together.

Discografie[bewerken]

 • demo-K7 "The Uglies"
 • Single Neem Me Mee (2008) - Van de Veire verkocht hiervan meer dan 10.000 stuks en behaalde dus een gouden plaat. De opbrengst hiervan ging naar "SOS Kinderdorpen". Als tegenprestatie voor het verliezen van de weddenschap moest Miguel Wiels in een roze maillot het podium op tijdens het rechtstreekse programma Peter Live.
 • Single Oh Sabine! (2014) - Een ode aan Sabine Hagedoren.
 • Single I Wanna Knuffel (2016) - onder het pseudoniem DJ Knuffel.

Externe links[bewerken]

Radiozenders: MNM · MNM Hits
Radioprogramma's (weekprogramma's): De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow · Sing your song · Eva Daeleman · Kwistet · Bart De Raes · Planeet De Cock · My Big Hits · MNM Big Hits · Generation M · MNM @ Night · UrbaNice · Friday Pop-Up · MNM Dance 50 · MNM Dance: Regi In The Mix · MNM Dance: Dimitri Vegas & Like Mike - Smash The House · MNM Dance: Peter Luts · MNM Dance 50 Replay · Yes Weekend! · Click Like40 · Weekend Aster · Weekend Dorianne · Weekend Camille
Radioprogramma's (weekendprogramma's): MNM Weekend · MNM50 · Saturday Pop-Up · Weekend Astrid · MNM Urban 50 · MNM Party: Guest DJ · MNM Party Classix · MNM Party: Mix & Match · MNM Party Mix · MNM Party Lady S · MNM50 Replay · MNM Urban 50 Replay · MNM @ Night · Ultratop 50 · Sunday Pop-Up · MNM Love Song Request · Ultratop 50 Replay
Niet meer uitgezonden programma's: Het Beste Van De Grote Peter Van De Veire Ochtendshow (2009) · Lotte (2009) · Joyce (2009) · Evy (2009) · MNM 90's (2009) · Leki (2009) · Karolien (2009) · De Peter Houdt Van Je Show (2009) · Liekes voor Miekes (2010) · Let's have a Big Weekend (non-stop muziek) (2009 - 2011) · Let's have a Big Time (non-stop muziek) (2009 - 2011) · De Ann&Dave-Show (2009 - 2011) · De MNM Kwis (2009 - 2010) · De Eerste Show (2009 - 2011) · MNM Goeiemorgen! (2011) · 90's & Nillies (2010 - 2012) · Ann Reymen (2009 - 2012) · De Avondshow (2011 - 2013) · MNM Request (2009 - 2012)· Weekend De Cock (2010 - 2012)· De Cock Late Night (2009 - 2012) · Elias (2009 - 2013) · MNM Party Classix Replay (201? - 2013)
Dj's (hoofddeejays): Dorianne Aussems · Brahim Attaeb · Bert Beauprez · Nasrien Cnops · Eva Daeleman · Karolien Debecker · Tom De Cock · Felix De Laet · Astrid Demeure · Erwin De Nul · Bart De Raes · Niels Destadsbader · Sander Gillis · Manon Kerkhofs · Like Mike · Peter Luts · Aster Nzeyimana · Regi Penxten · Camille Pollie · Thibaut Renard · Ann Reymen · Maarten Stallaert · Julie Van den Steen · Peter Van de Veire · Ann Van Elsen · Dimitri Vegas
Verkeer: Ellen Verellen (2009)
Weer: Sabine Hagedoren · Frank Deboosere
Ex-deejays: Joyce Beullens · Annick Coelmont · Evy Gruyaert · Eveline Hoste · Leki · Jo Van Belle · Anneleen Liégeois · Lieselot Ooms · Hans Otten · Ben Roelants · Stijn Smets · Dave Peters · Elias Smekens · Lotte Stevens · Gunther Tiré · Maarten Vancoillie · Elke Vanelderen · Sofie Van Moll · Renée Vermeire
Voormalige radiostations voor MNM: Donna · Donna hitbits
Eigenaar: Vlaamse Radio- en Televisieomroep