Peter de Smet (striptekenaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Peter de Smet (Amsterdam, 4 juli 1944 - Amsterdam, 6 januari 2003) was een Nederlands striptekenaar. Hij is vooral bekend geworden door zijn komische strip De Generaal.

Biografie[bewerken]

Peter de Smet was de oudste zoon van Eduard en Wil de Smet. Hij werkte in de jaren 60 als reclametekenaar. Na in 1964 een stage in Engeland gelopen te hebben ging hij werken in Amsterdam, Antwerpen en Brussel. Ondertussen tekende hij ook strips. Zijn eerste strip, De Generaal, verkocht hij, op aanraden van Bob De Moor in 1967 aan het blad Kuifje, dat de strip echter nooit zou publiceren. Een jaar later verscheen zijn ridderstrip Fulco korte tijd in 't Kapoentje. Na 21 afleveringen kwam er abrupt een einde aan deze strip wegens ziekte van de tekenaar. In de tussentijd bleef hij reclamewerk doen.

Zijn carrière als striptekenaar kwam pas goed op gang in 1971, toen, op aanraden van striptekenaar Jan Kruis, het blad Pep (later Eppo) De Generaal ging publiceren, een jaar later gevolgd door Joris P.K., een ridderstrip. De Generaal zou De Smets grootste succes blijken. Andere strips van zijn hand zijn o.a. Viva Zapapa, A.Tommy Detective, Lodewijk en Otto en Olivier en Oscar. Naast zijn stripreeksen verzorgde De Smet illustraties voor het tijdschrift Kijk en de Rijam agenda.

Zijn vader Eduard was directeur/eigenaar van reclamebureau Van Maanen samen met zijn compagnons Jan Icke en Cor Bandt. De Smet heeft ook bij dit bureau gewerkt. Later is hij met zijn vrouw naar Brussel gegaan om daar als striptekenaar een bestaan op te bouwen. De Smet en zijn vrouw kregen twee dochters. Ze hebben lang in Bergen gewoond.

In 1985 ontving De Smet de Stripschapsprijs voor zijn gehele oeuvre.