Petersburg (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petersburg
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Petersburg (Friesland)
Petersburg
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Ooststellingwerf Ooststellingwerf
Vlag Opsterland Opsterland
Coördinaten 53° 2′ 11″ NB, 6° 13′ 10″ OL
Woonplaats (BAG) Donkerbroek
Wijnjewoude
Foto's
Petersburg.jpg
Petersburg met brug over de Opsterlandse Compagnonsvaart
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Petersburg (Fries: Petersburch) is een buurtschap in de gemeenten Ooststellingwerf en Opsterland, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt tussen Donkerbroek en Klein Groningen aan de N381.

In Petersburg ligt een brug over de Opsterlandse Compagnonsvaart. Nabij Petersburg ligt de buurtschap Moskou. Het valt net als die buurtschap grotendeels onder Donkerbroek en een klein deel valt onder het dorpsgebied van Wijnjewoude.

Naast de gelijknamige weg valt onder Petersburg ook de bewoning aan de Blokkekampsweg, de Hanestreek, de Leidijk, de Mandeweg, de Ruskeweg, de Vaartweg en de Schapendrift. Even na de T-splitsing van de Vaartweg gaat de Schapendrift over in de buurtschap De Koelanden.

De buurtschap Petersburg is ontstaan in de 18e eeuw. Petersburg zou volgens de overlevering vernoemd zijn naar ene Pieter Blaauw die er een kroeg had. Deze was van oorsprong turfsteker en bouwde zijn huis om tot een kroeg. Deze noemde hij Pieters Burgd, waarvan dan de plaatsnaam zou zijn afgeleid. Bewijzen hiervoor zijn echter niet gevonden. Waarschijnlijk is de plaats vernoemd naar de Russische stad Sint-Petersburg.[1]