Peterselie-eiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Isla Perejil (Peterselie-eiland)
Eiland van Spanje of Marokko
Peterselie-eiland (Spanje)
Peterselie-eiland
Spaanse exclaves in Afrika
Locatie
Land Spanje of Marokko
Locatie Middellandse Zee
Coördinaten 35° 55′ NB, 5° 25′ WL
Algemeen
Oppervlakte 0,15 km²
Inwoners onbewoond
Lengte 0,4 km
Breedte 0,4 km
Hoogste punt 74 m
Foto's
Vista del islote de Perejil desde la costa africana.jpg
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Het Peterselie-eiland (Spaans: Isla Perejil, Arabisch: Leila, Nacht) is een onbewoond eiland in de Straat van Gibraltar tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Het is 500 meter lang en op zijn breedst 300 meter, en ligt ongeveer 200 meter verwijderd van de Marokkaanse kust en acht kilometer van de Spaanse exclave Ceuta. Het hoogste punt ligt 74 meter boven de zeespiegel.

Het is een van de Plazas de soberanía, de Spaanse exclaves aan de Marokkaanse kust. Zowel Spanje als Marokko maken aanspraken op Peterselie-eiland. De claim van Spanje is gebaseerd op het feit dat het eiland niet genoemd wordt in het onafhankelijkheidsverdrag van Marokko. Het merendeel van de Spaanse bevolking leefde in onwetendheid van dit probleem totdat op 11 juli 2002 de Marokkaanse politie het eiland bezette om van daaruit de illegale immigratie in de gaten te houden. Dit lieten de Spanjaarden niet op zich zitten, en op 17 juli werden de Spaanse landmacht, marine en luchtmacht ingezet om de agenten, die geen tegenstand boden, te verwijderen en via Ceuta naar Marokko terug te brengen. Vervolgens vervingen ze de Marokkaanse vlag door een Spaanse.

De Europese Unie stond achter Spanje. Door bemiddeling van de Verenigde Staten kwamen de twee landen overeen om de status quo van voor 11 juli te herstellen. Sindsdien worden er weer slechts geiten geweid.

Spanje reageerde met zulke overmacht omdat het de actie van Marokko als een test interpreteerde. Het wil namelijk voorkomen dat Marokko probeert zijn aanspraken op de beide Spaanse exclaves Ceuta en Melilla aan de Marokkaanse kust, die zich in een vergelijkbare situatie als het Peterselie-eilandje bevinden, waar te maken.

Zie ook[bewerken]