Petra Boshart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petra Boshart
Mental map (1995)
Mental map (1995)
Persoonsgegevens
Volledige naam Petronella Adriana Boshart
Geboren 25 mei 1960
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Aanvankelijk figuratief, later abstract
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Petra Boshart (Amsterdam, 25 mei 1960) is een Nederlandse beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken]

Boshart stamt uit een steenhouwerstraditie: haar vader, grootvader en overgrootvader waren steenhouwers. Als steenbeeldhouwer heeft zij een voorkeur voor het werken met harde steensoorten als graniet en marmer. Zij werkt veelal vanuit een idee dat eerst wordt vertaald naar een model en daarna groter uitgewerkt. Het beeld Mental map bijvoorbeeld heeft een omvang van ongeveer twee kubieke meter. In haar werk zijn invloeden van Afrikaanse en prehistorische kunst herkenbaar.

Boshart studeerde van 1979 tot 1983 beeldhouwkunst bij onder anderen Jan Meefout en Leo de Vries aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming. Sinds 1995 heeft zij deelgenomen aan sculptuursymposia in België (Comblain-au-Pont), Duitsland (Altkünkendorf in Angermünde), Frankrijk (Châtelaudren), Nederland (Ploegh, Flehite) en Italië (Bagni di Lucca). Zij beschouwt deze symposia, waar zij voor het eerst monumentale beelden maakte, als hoogtepunten in haar loopbaan.

Gedurende tien jaar heeft zij les gegeven aan de opleiding Kreatieve Educatie in Amsterdam. Zij werkt nu als docente bij CREA in Amsterdam en Fluxus in Zaandam. Zij is lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers en van kunstenaarsvereniging De Ploegh in Amersfoort. Van 1997 tot 2006 was zij lid van de ballotagecommissie van De Ploegh en van 1995 tot 2005 lid van de ballotagecommissie van symposium Comblain-au-Pont.

Boshart woont in Amsterdam en werkt in Stokkelaarsbrug.

Solo-exposities[bewerken]

  • Galerie De Ploegh, Amersfoort (2001)
  • De Verbeelding, Baarle Nassau (2003)
  • Thomaskerk, Amsterdam (2007)
  • Het Depot, Wageningen (2011)

Enkele werken in de openbare ruimte[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]

Externe links[bewerken]