Petra Somlai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Petra Somlai (Hongarije, 30 november 1981) is een Hongaarse musicienne, spelende op pianoforte en andere instrumenten.

Levensloop[bewerken]

Somlai behaalde haar diploma’s dirigeren en piano aan het Béla Bartók Conservatorium (Boedapest). Ze studeerde verder piano aan de Franz Liszt Muziekacademie (Boedapest) in 2007.

Ze interesseerde zich in stijgende mate voor de authentieke uitvoering op oude instrumenten en studeerde daarom klavecimbel en pianoforte bij D. Ward (Engeland), alsook aan de Koninklijke Conservatoria van Amsterdam en Den Haag, onder de leiding van F. Bonizzoni, M. van Delft en Bart van Oort.

Ze geeft solo recitals of treedt op in kamermuziekformatie. Ze wordt ook vaak uitgenodigd om als soliste of als continuospeelster op te treden samen met orkesten. Ze werkt ook mee aan verschillende musicologische projecten.

In 2010 won ze de Eerste prijs en de Publieksprijs tijdens het Internationale Pianoforte Concours in het kader van het MAfestival in Brugge. Ze ontving ook de Culturele Prima Primissima Award voor jong talent.

In 2011 speelde ze in duo met Leonardo Miucci op pianofortes, met de ambitie oude muziek als nieuw te doen klinken. Ze speelden werken van Haydn, Mozart, Schubert en Beethoven op fortepiano, om de veel zachtere klank van het instrtument te benutten teneinde de meesterwerken te laten horen zoals ze klonken rond 1800.

In het vooruitzicht van haar optreden op 6 september 2011 tijdens het Klara Festival in Brussel, werd ze door de organisatoren aangekondigd als één van de grootste sterren van de toekomst, die sinds haar schitterende overwinning op het concours van het MAFestival 2010, als klavierwonder de éloges en topengagementen aan elkaar rijgt.

Externe link[bewerken]