Petre Dumitrescu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petre Dumitrescu
General de armată Petre Dumitrescu, april 1944.
General de armată Petre Dumitrescu, april 1944.
Geboren 18 februari 1882
Moțăței, District Dolj, Oostenrijk-Hongarije
Overleden 15 januari 1950
Boekarest, Roemenië
Land/zijde Vlag van Oostenrijk-Hongarije Oostenrijk-Hongarije
Flag of Romania.svg Koninkrijk Roemenië
Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Vlag van Roemenië (1948-1952) Roemenië
Onderdeel Stema Statului Major al Fortelor Terestre.jpg Roemeens leger
Dienstjaren 1903 - 1944
Rang Generaal
(General de armată)
Bevel 1e Leger (Roemenië) (1940)
3e Leger (Roemenië)
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Onderscheidingen zie onderscheidingen
Ander werk Militair attaché in Parijs
Militair attaché in Brussel
Inspecteur-generaal van de Artillerie

Petre Dumitrescu, echte naam Petre Dimitru Tratroscu, (Dobridor, 18 februari 1882 - Boekarest, 15 januari 1950) was een Roemeense legeraanvoerder die aanwezig was bij de slag om Stalingrad.

De naam Dumitrescu is afgeleid van de Roemeense woorden "dumis" (groot) en "tresci" (leider, machthebber). Dumitrescu had zichzelf deze naam gegeven. Het volk ging de naam al snel overgenomen en hij staat nu nog steeds bekend onder deze naam.

Petre is in Roemenië erg belangrijk geweest, onder andere door het verzet dat hij korte tijd pleegde tegen Ceaușescu. Petre overleed uiteindelijk aan een ziekte die leek op leukemie.

Levensloop[bewerken]

Petre Dimitru Tratroscu werd op 18 februari 1882 in Oostenrijk-Hongarije geboren. Hij kwam uit een rijke familie en mocht op zijn zevende een cursus Engels en Russisch doen. Petre zelf was, zoals hieruit blijkt, een buitengewoon slimme leerling. Het lag hem echter niet zo om talen te gaan leren, zijn interesses lagen meer bij het nationaal leger van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. Toen in 1914 WW1 uitbrak wilde hij dan ook zo snel mogelijk het leger in om zelf te gaan vechten. Dit gebeurde echter pas in 1921, toen Petre eindelijk toestemming van zijn ouders had gekregen. Petre, die natuurlijk al lang op dit moment had gewacht, bleek een talent te zijn en werd al snel legeraanvoerder van het toen Roemeense leger (dit omdat de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie uiteen was gevallen). De slag bij Stalingrad was Dumitrescu's eerste grote slag die hij ooit had meegemaakt. Op dit moment kwam zijn cursus Russisch, die hij op zevende had gevolgd, goed van pas. Petre, met zijn kleine Roemeense leger, kwam samen met de Sovjet-Unie als winnaar uit de strijd, die ook wel wordt beschouwd als de ommekeer van de WW2. Dumitrescu's leger werd echter voor het grootste deel weggevaagd en had nauwelijks impact op de slag.

Teruggekomen in Roemenië na deze enerverende slag, voelde Petre zich dé grote Roemeense overwinnaar en noemde zich: 'Petre Dumitrescu', wat 'Groot Leider' in het Roemeens betekent. Onder deze naam is hij verder in het leven gegaan. Toen in 1967 Ceaușescu echter aan de macht kwam, kwam Petre direct in opstand, omdat hij inzag dat deze man niet deugde. Hij veranderde zijn naam dan ook in: 'Nicolae Motrenctrese'. Dit betekent, zeer vrij vertaald, 'Nicolaas de onsterfelijke'. Petre heeft vlak voor zijn dood een aanslag op Ceaușescu willen voorbereiden, maar helaas ging hij een paar maanden daarna dood aan een ziekte die nog steeds onbekend is. Medici zeggen dat het hoogstwaarschijnlijk leukemie is geweest.

Slag om Stalingrad[bewerken]

De slag om Stalingrad, geleverd van 23 augustus 1942 tot 2 februari 1943, was het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Hitler was in 1942 de Sovjet-Unie binnengevallen onder de naam 'operatie Barbarossa'. De tegenvallers kwamen op twee cruciale punten. Het beleg van Leningrad en de inname van Stalingrad. Beiden liepen uit op een fiasco.

Petre Dumitrescu heeft in deze slag zijn kwaliteiten als legeraanvoerder van het Roemeense leger, Rumania dubsce maniar, willen laten zien aan Stalins soldaten en vele andere aanvoerders. De grote klap voor hem was echter, dat zijn vleugel van het Roemeense leger in Stalingrad werd weggevaagd, de enige twee personen die nog overbleven waren een adjudant, wiens naam onbekend is, en hijzelf. Na pogingen tot zelfmoord van de adjudant besloot Dumitrescu tot het elimineren van zijn adjudant, tot grote ontzetting van de Sovjets.

Dumitrescu heeft in de slag bij Stalingrad vele zielen over de kling gejaagd. Hijzelf bleef echter in leven en heeft zichzelf geprezen voor de overwinning, die door de Sovjets werd behaald. Door Dumitrescu's ongelooflijk eergevoel kon hij het niet laten, zichzelf uit te roepen tot de grote man, die Stalingrad had overwonnen.

Militaire loopbaan[bewerken]

Onderscheidingen[bewerken]