Petrogale lateralis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petrogale lateralis
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2016)
Petrogale lateralis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Diprotodontia (Klimbuideldieren)
Familie:Macropodidae (Kangoeroes)
Geslacht:Petrogale (Rotskangoeroes)
Soort
Petrogale lateralis
Gould, 1842
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Petrogale lateralis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Petrogale lateralis is een kangoeroe uit het geslacht der rotskangoeroes (Petrogale).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De bovenkant van het lichaam is grotendeels bruin. De schouders, de nek en de bovenarmen zijn grijs. Over de flanken loopt een lichtgrijze streep, met daaronder weer een donkerbruin stuk. De onderkant van het lichaam is wit tot geelbruin. De kop is aan de bovenkant donkerbruin, met over de wangen een witte of geelbruine streep, en aan de onderkant grijs. De lange, bruine staart is bij de punt donkerder. De kop-romplengte bedraagt 465 tot 570 mm, de staartlengte 450 tot 510 mm, de oorlengte 43 tot 62 mm en het gewicht 5000 tot 7700 g.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort is voornamelijk 's nachts actief. Het dier slaapt in grotten of rotsspleten, waar het nooit ver vandaan gaat. Deze rotskangoeroe voedt zich met grassen en kruiden.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor in westelijk en centraal Australië. De Australiërs noemen het dier 'black-flanked rock wallaby'. De verschillende ondersoorten hebben niet op elkaar aansluitende verspreidingen: de ondersoort lateralis leeft in een aantal geïsoleerde populaties in het westen van West-Australië, hacketti (Thomas, 1905) komt voor in de Recherche Archipelago bij de zuidkust van West-Australië, pearsoni (Thomas, 1922) is te vinden op de Investigator Group in Zuid-Australië, kimberleyensis (Eldridge & Potter, 2020) heeft zijn verspreiding in de Kimberley (noordelijk West-Australië) en centralis (Eldridge & Potter, 2020) komt voor in het zuiden van het Noordelijk Territorium en nabijgelegen delen van West- en Zuid-Australië.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Groves, C.P. 2005. Order Diprotodontia. Pp. 43-70 in Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World: A taxonomic and geographic reference. 3rd ed. Baltimore: The Johns Hopkins University Press, Vol. 1: pp. i-xxxv+1-743; Vol. 2: pp. i-xvii+745-2142. ISBN 0 8018 8221 4
  • Menkhorst, P. & Knight, F. 2001. A Field Guide to the Mammals of Australia. South Melbourne: Oxford University Press, x+269 pp. ISBN 0 19 550870 X