Petrus Claver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Petrus Claver

Petrus of Pedro Claver (1580, Verdú, Catalonië9 september 1654, Cartagena, Colombia) was een Spaanse jezuïet, missionaris en priester. Hij is de patroonheilige van Colombia.

Leven[bewerken]

Petrus trad op 22-jarige leeftijd toe tot de jezuïetenorde en werd reeds tijdens zijn theologiestudie naar West-Indië gestuurd. Daarna ging hij naar Colombia, eerst naar de stad Santa Fé (thans: Bogota), vervolgens naar Cartagena. Daar werd hij in 1616 priester gewijd. Cartagena was de voornaamste omslaghaven voor de handel in Afrikaanse slaven. Petrus werkte er gedurende 38 jaar met grote inzet voor de slaven. Hij onderrichtte hen in het geloof, doopte ze en bood ze medische zorg. Vanwege zijn bijzondere zorg voor zieken, armen, uitgestotenen, stervenden en gevangenen kreeg hij de bijnaam Apostel van Cartagena.

Verering[bewerken]

Pedro Claver werd in 1888 heilig verklaard door paus Leo XIII. In 1896 werd hij tot patroon van de missie "onder de zwarten" uitgeroepen. Hij geldt bovendien als beschermheilige van Colombia.

De in 1894 door Maria Theresia Ledochówska gestichte missiecongegratie die zich op Afrika richt werd naar Petrus Claver genoemd. In Nederland droeg onder andere de Claverbond zijn naam.

Zijn gedenkdag is op 9 september.jezuïet