Petrus Claver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Petrus Claver
Apostel van Cartagena
Petrus Claver
Geboren 1580 te Verdú, Spanje
Gestorven 9 september 1654 te Cartagena, Colombia
Heiligverklaring 1888 door paus Leo XIII
Naamdag 9 september
Attributen zie [noot 1]
Beschermheilige voor zie [noot 2]
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Petrus Claver (ook genoemd Pedro Claver of Petrus Claverus (1580, Verdú, Spanje9 september 1654, Cartagena, Colombia) was een Spaanse jezuïet, missionaris en priester. Hij is de patroonheilige van Colombia.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Petrus trad op 22-jarige leeftijd toe tot de jezuïetenorde en werd reeds tijdens zijn theologiestudie naar West-Indië (het Caribisch gebied) gestuurd. In 1610 ging hij als missionaris naar Zuid-Amerika, o.a. naar de stad Santa Fé (thans: Bogota), vervolgens naar Cartagena. Daar werd hij in 1616 tot priester gewijd. Cartagena was de voornaamste omslaghaven voor de handel in Afrikaanse slaven. Petrus werkte er gedurende 38 jaar met grote inzet voor de slaven. Hij onderrichtte hen in het geloof, hij zou driehonderdduizend slaven bekeerd hebben, doopte ze en bood ze medische zorg. Vanwege zijn bijzondere zorg voor zieken, armen, uitgestotenen, stervenden en gevangenen kreeg hij de bijnaam Apostel van Cartagena.

Verering[bewerken | brontekst bewerken]

Pedro Claver werd in 1888 heilig verklaard door paus Leo XIII. In 1896 werd hij tot patroon van de missie "onder de zwarten" uitgeroepen. Hij geldt bovendien als beschermheilige van Colombia.

De in 1894 door Maria Theresia Ledochówska gestichte missiecongegratie die zich op Afrika richt werd naar Petrus Claver genoemd. In Maastricht bevindt zich een klooster van deze congregatie aan het Sint Servaasklooster. In Nederland droeg verder de Sint Claverbond zijn naam.

Zijn gedenkdag is op 9 september.