Petrus van Verona

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Petrus van Verona

De heilige Petrus van Verona, of Petrus de Martelaar (Verona, 1205 - nabij Milaan, 6 april 1252) was een Italiaans geestelijke.

Petrus was de zoon van katharen. Hij volgde onderricht aan een katholieke school en aan de universiteit van Bologna. Hij omhelsde het Katholicisme toen hij de lering van de H. Dominicus hoorde. Op zijn 16de werd hij door de H. Dominicus zelve aangenomen in de orde van de dominicanen. Hij werd priester. Petrus werd een bekend prediker in Lombardije en verzette zich tegen de katharen. Hij werd een "tweede Paulus" genoemd, omdat hij zich afkeerde van de ketterij en zijn vroegere kompanen trachtte te bekeren. Rond 1234 werd hij tot inquisiteur voor Noord-Italië benoemd door paus Gregorius IX. Hij werd aangesteld om het manicheïsme in heel Italië te bestrijden, maar werd op weg naar Milaan gedood door de katharen. Hij werd in 1253 heiligverklaard door paus Innocentius IV, nog geen twee jaar na zijn dood. Zijn feestdag is op 6 april en 29 april. Petrus is de patroonheilige van Castelleone di Suasa, Guaynabo, van de inquisiteurs en van de vroedvrouwen.

In Nederland is het klooster van de dominicanen bij de parochiekerk van Het Steiger in Rotterdam gewijd aan Petrus van Verona.