Naar inhoud springen

Petruskruis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een petruskruis

Het petruskruis is een omgekeerd Latijns kruis. De grondslag van dit symbool komt van het verhaal dat de katholieke kerk vertelt dat Petrus ondersteboven gekruisigd wilde worden, omdat hij zich onwaardig voelde om op dezelfde manier te sterven als Jezus Christus. Het kruis wordt vaak afgebeeld met twee sleutels, die de sleutels naar de hemel symboliseren.

De Alexandrijnse student Origenes was de eerste die met het verhaal kwam dat Petrus "met zijn hoofd naar onderen gekruisigd werd, omdat hij had gevraagd op deze manier te lijden". Sommige katholieken gebruiken dit kruis als symbool voor nederigheid en onwaardigheid aan Christus.

Het wordt ook vaak gekoppeld aan satanisme. Aleister Crowley geloofde dat dit kruis een symbool was voor tegenovergestelde goedheid, of afstoten van Christus’ goedheid. Als resultaat hiervan is dit symbool populair geworden binnen heavy metal, black metal en deathmetal. Sommige artiesten dragen omgekeerde kruisen om hun nek of op hun lichaam.

Na afloop van een van de laatste bezoeken van paus Johannes Paulus II aan Israël, circuleerde een foto van hem met een petruskruis op de achtergrond wereldwijd op het internet. Hierna groeide de overtuiging van sommigen, dat de Katholieke Kerk is verbonden met satanisme. In werkelijkheid is de foto gerelateerd aan de katholieke traditie dat de paus een opvolger is van Petrus, en het petruskruis dus een logisch symbool is voor het hoofd van de Katholieke Kerk.