Petsjatniki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Petsjatniki
Печатники
Petsjatniki
Algemeen
Lijn(en) Metrolijn 10 van Moskou Ljoeblinsko-Dmitrovskaja-lijn
Stationsnummer 155
Opening 28 december 1995
Constructie
Type Ondiep gelegen zuilenstation
Perrons 1
Perronsporen 2
Diepte 5 meter
Stadsgewestelijknet
Petsjatniki (vanaf 2020)
Petsjatniki (vanaf 2023)
Aansluitend(e) metrostation(s)
Lijn Station
Metrolijn 11 van Moskou Petsjatniki (gepland 2023)
Route
Metrolijn 10 van Moskou Richting Volgend station
Fiztech Kozjoechovskaja (Joezjnyj Port)
Zjablikovo Volzjskaja
Ligging
Coördinaten 55° 42′ NB, 37° 44′ OL
Petsjatniki (metro van Moskou)
Petsjatniki
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Petsjatniki (Drukkers Russisch: Печатники uitspraak) is een station aan de Ljoeblinsko-Dmitrovskaja-lijn van de Moskouse metro. Het 155e station van de Moskouse metro werd op 28 december 1995 geopend samen met het initiële deel van de Ljoeblinsko-Dmitrovskaja-lijn.

Ontwerp en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het ondiep gelegen zuilenstation ligt met 5 meter onder de grond van de Moskouse metrostations het dichtst onder de oppervlakte. De zuilen zijn bekleed met roze marmer, de tunnelwanden met grijs en zwart marmer. Het perron bestaat uit zwart rood en grijs graniet dat in een patroon van vierkanten is gelegd. De verlichting is aangebracht aan een golvend verlaagd plafond van geanodiseerd aluminium. Het perron heeft aan zowel de west- als aan de oostzijde een vaste trap. De trap aan de westkant dient slechts als nooduitgang en komt bovengronds naast de supermarkt Lenta. Het stationsgebouw staat aan de oostkant langs de Goerjanovastraat en is naast de trap naar het perron via een voetgangerstunnel verbonden met toegangen aan de Polbina- en Sjossenajastraat. De stationshal is opgesierd met een beschilderd metalen paneel van kunstenaar V.A. Boebov, dat “De arbeid en rust van de Moskovieten” uitbeeldt. Ten westen van het station ligt een dubbelsporige verbinding met het depot van de lijn dat bovengronds ten noorden van de lijn ligt.

Reizigersverkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is het rustigste van het Moskouse metronet, in 2002 werden gemiddeld 25.050 reizigers per dag geteld, in 2017 was dit opgelopen tot 67.000. De reizigers kunnen om 5:36 uur de eerste metro naar het centrum nemen. In zuidelijke richting is dit in het weekeinde 5:53 uur, op even dagen door de week is dit 5:49 uur en op oneven weekdagen om 5:52 uur. In de toekomst zal rond het station een vervoersknooppunt ontstaan door de bouw van een busstation, een voorstadshalte en een sttaion aan de Grote Ringlijn. De stadsgewestelijke lijn D2 werd op 21 november 2019 geopend en zal in 2020 ook een halte krijgen bij Petsjatniki. In 2023 zullen ook lijn D5 en het station van de Grote Ringlijn worden geopend. Het is de bedoeling dat de trap aan de westkant het perron zal verbinden met een gemeenschappelijke verdeelhal met de Grote Ringlijn. Verder is in 2019 besloten tot de bouw van station Joezjnyj Port, ten westen van het depot, dat eveneens in 2023 moet worden geopend.