Fiat Ducato

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Peugeot J5)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fiat Ducato, derde generatie

De Fiat Ducato is een bestelwagenmodel uit het middensegment, ontwikkeld door de joint venture Sevel (Società Europea Veicoli Leggeri) tussen de Italiaanse fabrikant Fiat en PSA Peugeot Citroën, dat geproduceerd wordt sinds 1981. De eerste generatie werd ook verkocht als de Citroën C25, Peugeot J5, Alfa Romeo AR6 en Talbot Express, terwijl de tweede en derde generaties op de markt werden gebracht als Fiat Ducato, Citroën Jumper, Peugeot Boxer en sinds de derde generatie sinds 2013 ook Ram ProMaster voor de Verenigde Staten en Canada.

De bestelwagen wordt, in verbouwde vorm, in Nederland ook gebruikt in het openbaar vervoer, zie hiervoor het artikel Tribus Civitas.

Eerste generatie (1981-1993)[bewerken]

De Ducato werd voor het eerst gelanceerd in 1981 en was het resultaat van de samenwerking van Fiat met PSA Peugeot Citroën, die resulteerde in de ontwikkeling van een bestelwagen vanaf 1978. De auto's werden vervaardigd in de fabriek van Sevel Val di Sangro in Atessa, Midden-Italië, samen met de vergelijkbare Alfa Romeo AR6, Citroën C25 en Peugeot J5-versies. De Peugeot J5 werd in het Verenigd Koninkrijk verkocht als de Talbot Express (1986-1994). De samenwerking tussen Fiat en PSA had eerder de Fiat 242 en Citroën C35 uit 1974 opgeleverd.

Voor de Fiat waren 2,0 liter viercilinder benzine- of 1,9 dieselmotoren leverbaar. Uitrustingsniveaus waren basis, S en SX. Modelvarianten werden genoemd naar het laadvermogen: Ducato 10 (1,0 ton), Ducato 13 (1,3 ton), Ducato 14 (1,4 ton) en Ducato Maxi 18 (1,8 ton). De eerste generatie Ducato was erg populair als basis voor kampeerauto's. Een versie met een korte wielbasis werd verkocht als Fiat Talento.

Tweede generatie (1993-2006)[bewerken]

Een nieuwe versie van de Sevel-bestelwagen verscheen in 1993. Peugeot noemde het model Boxer terwijl Citroën het Jumper (en in het Verenigd Koninkrijk Relay) noemde.

De tweede serie werd gerestyled in februari 2002, met de toevoeging van stootlijsten aan de achter- en zijkant stootlijsten en andere grille aan de voorkant.

Derde generatie (2006-heden)[bewerken]

De derde generatie van de Sevel-bestelwagen werd gelanceerd in september 2006, als eerste de Jumper/Relay, gevolgd door de Boxer in juni en de Ducato later dat jaar. De auto was in vele varianten beschikbaar, zowel voor personen- voor goederenvervoer. De gewichten werden opnieuw verhoogd, met de volgende aanduidingen voor het totale gewicht: Ducato 30 (3 ton), Ducato 33 (3,3 ton), Ducato Maxi 35 (3,5 ton) en Ducato Maxi 40 (4 ton).

Eind 2011 werden de Fiat Ducato, Citroën Jumper en Peugeot Boxer gemoderniseerd. Hoewel de carrosserie slechts minimaal werd veranderd, waren de motoren krachtiger en hadden ze een lager verbruik. Door een aangepast dashboard kreeg het interieur meer de uitstraling van een personenauto. Naast nieuwe bedieningselementen voor de airconditioning kwam er ook een nieuwe geïntegreerde radio, een houder voor een navigatiesysteem en moderne tweekleurige stoelbekleding en nieuwe zijpanelen in de deuren.

In februari 2013 onthulde Ram Commercial Trucks (onderdeel van het merk Ram Trucks van de Chrysler Group) de Ram ProMaster tijdens de Chicago Auto Show. Sinds het faillissement van Chrysler in 2009 en de daaropvolgende overname door Fiat, had Chrysler geen grote bestelwagen aangeboden in de Verenigde Staten of Canada.

In mei 2014 werden alle modellen, met uitzondering van de nieuw geïntroduceerde Ram ProMaster, opnieuw onderworpen aan uitgebreide optische en technische vernieuwingen.