Phacelia (soort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Phacelia
Phacelia.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Boraginales
Familie: Boraginaceae (Ruwbladigenfamilie)
Geslacht: Phacelia
soort
Phacelia tanacetifolia
Benth. (1835)
Phacelia (soort)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Phacelia (Phacelia tanacetifolia) ook bijenbrood, bijenvoer of bijenvriend is een eenjarige plant die tot de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae) behoort en veel door honingbijen en hommels bezocht wordt. De plant komt oorspronkelijk uit Californië, waar hij op stenige berghellingen groeit. Het natuurlijke verspreidingsgebied ligt in Californië, Arizona, Nevada en Noord-Mexico. De plant komt in Nederland op sommige plaatsen verwilderd voor.

De plant wordt tot 70 cm hoog en heeft een holle stengel, die aan de top behaard is. De bladeren zijn dubbelgeveerd. De eindstandige, blauwviolette tot helderblauwe bloemen zijn slakkenhuisachtig opgerold.

Bloem

Phacelia heeft een dicht en oppervlakkig groeiend wortelstelsel.

Gebruik[bewerken]

Phacelia wordt gebruikt voor groenbemesting. Een voordeel van phacelia boven Italiaans raaigras is dat er geen emelten in voorkomen, die aan het volggewas veel schade zou kunnen veroorzaken. Als stoppelgewas (zaaien na de oogst van granen) kan Phacelia gezaaid worden van juli tot 20 augustus, waarbij 6-12 kg zaaizaad per ha wordt gebruikt. Phacelia heeft door de snelle groei een sterk onkruid onderdrukkende werking. Phacelia produceert bij stoppelzaai ongeveer 3000 kg drogestof per ha, waarvan 800 kg uit wortels bestaat.

Phacelia is een echte bijenplant. Als de plant voldoende vocht krijgt wordt er veel nectar geproduceerd. Alhoewel phacelia goed tegen droogte kan, wordt er onder droge omstandigheden echter alleen nog maar stuifmeel geproduceerd.

Uit de bloemen kunnen stoffen voor parfum gewonnen worden.

Externe link[bewerken]