Falloplastiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Phalloplastiek)
Ga naar: navigatie, zoeken

De falloplastiek is een operatietechniek vooral gebruikt bij vrouw-naar-man transseksuelen. Bij deze techniek wordt een lap huid weggenomen uit de onderarm of het bovenbeen wat in de vorm van een penis wordt gerold. Het binnenste gedeelte van de lap huid fungeert als urinebuis. De penis wordt vervolgens aangesloten op de zenuwen rondom de door testosteron reeds groter geworden clitoris en de urinebuis. Tevens worden de grote schaamlippen aan elkaar gehecht om een balzak te construeren.

Als voordeel wordt vaak gezien dat de penis gemiddeld een lengte heeft van 13 centimeter en op dat gebied niet onderdoet voor een penis van een lichamelijk biologische man. Ook de mogelijkheden tot staand plassen benoemt men als een voordeel. Als nadelig wordt ervaren, dat er een opzichtig litteken zit op de plek waar de lap huid is weggehaald en waar deze uiteindelijk aan elkaar wordt gehecht.

Mogelijkheden[bewerken]

Aangezien de penis nog niet stijf kan worden, is er de mogelijkheid om later een erectieprothese te laten plaatsen. Voorwaarde voor deze operatie is een goede genezing van de basale operatie; er moet onder andere nog gevoel in de penis zitten. Tijdens deze operatie wordt een pompsysteem in de penis geplaatst waardoor de mogelijkheid ontstaat een erectie te krijgen.

Het ontbreken van teelballen wordt ook als een gebrek gezien. Daarom is het mogelijk om teelballen van silicone te laten implanteren in de balzak. Ook voor deze operatie geldt als voorwaarde een goed herstel van de basale operatie.

Zie ook[bewerken]