Pharaïldis van Gent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pharaïldis van Gent

De heilige Pharaïldis of Veerle (ong. 650 - Bruay, ong. 740) was de dochter van een zekere Merovingische graaf Theodoricus.

In de Vita Gudilae wordt ze evenwel voorgesteld als een zuster van Sinte Goedele en derhalve dochter van hertog Witger van Lotharingen en Amalberga van Maubeuge. Deze afstamming bevestigt zich echter niet in Sinte Veerle's eigen heiligenverhaal, de Vita Pharaildis.

Alhoewel ze een gelofte van maagdelijkheid had afgelegd werd zij tot een huwelijk gedwongen met een edelman. Zij werd mishandeld omdat zij haar gelofte van maagdelijkheid trouw bleef en 's nachts in de kerk ging bidden. Zelfs als weduwe was zij nog maagd.

In 754 werd haar relikwie vanuit Bruay (bij Valenciennes) overgebracht naar de Sint-Baafsabdij te Gent, wat een intense vereringscultus inluidde. Zij wordt aangeroepen tegen kinderziekten, moeilijke huwelijken en is patrones van Gent. Haar feestdag valt op 4 januari. Het Sint-Veerleplein in Gent is naar haar genoemd.

Attribuut[bewerken | brontekst bewerken]

Pharaïldis van Gent, afgebeeld in een ordonnantie voor de buurt van het Veerleplein te Gent, 1624.[1]

Pharaïldis wordt afgebeeld met een gans aan de voet (mogelijk maakt de gans als metafoor allusie op de stad of inwoners van Gent (Lat. gandis); soms ook met een kapel in de hand als verwijzing naar een kerkstichting.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Ordonnantie voor de buurt van het Veerleplein te Gent. lib.ugent.be. Geraadpleegd op 27 augustus 2020.