Phayaomeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Phayaomeer
Phayao Lake.jpg
Phayaomeer
Phayaomeer
Situering
Stroomgebiedslanden Vlag van Thailand Thailand
Coördinaten 19° 10′ NB, 99° 52′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 2,3 km²
Gemiddelde diepte 1,7 m
Overig
Belangrijkste bronnen Ing
Belangrijkste uitlopen Ing
Plaatsen Phayao
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Phayaomeer (Thais: กว๊านพะเยา, Kwan Phayao) (ligging: 19°10'N 99°52'O) is een meer in Noord-Thailand. Het meer ligt bij de stad Phayao, die aan de zuidoostelijke oevers ligt, in de gelijknamige provincie Phayao. Het meer heeft een gemiddelde diepte van 1,7 meter en beslaat een oppervlakte van 2,3 km².

Het meer wordt voornamelijk gevoed door de Ing rivier die uitkomt aan de noordkant en in mindere mate door de Tam rivier die uitkomt aan de zuidkant van het meer. Aan de oostkant vervolgt de Ing rivier zijn weg die vervolgens uitkomt in de Mekong rivier. Aan de zuid- en westkant van het meer liggen rijstvelden en de monding van de Ingrivier vormt een moerasgebied.

De belangrijkste waterplanten in het meer zijn Najas graminea en Ceratophyllum demersum. Er zijn 22 soorten zoetwatervissen gevonden in het meer. De meest dominant aanwezige soorten zijn de geïntroduceerde Tilapia (Tilapia nilolica) en de Klimbaars (Anabas testudineus). Tijdens een onderzoek in 1982 zijn er ook meer dan 47 vogelsoorten rond het meer aangetroffen.

Externe links[bewerken]