Philadelphia Orchestra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Philadelphia Orchestra op het podium tijdens de Amerikaanse première van Mahlers symfonie nr. 8 op 2 maart 1916
Het Kimmel Center, de thuisbasis van het orkest

Het Philadelphia Orchesta is een Amerikaans symfonieorkest in de stad Philadelphia. Dit orkest, opgericht in 1900, behoort tot de bekendste en beste Amerikaanse orkesten. Het orkest wordt traditioneel tot de Big Five gerekend.

Bij de oprichting in 1900 hadden rijke burgers van Philadelphia het voornemen om kosten noch moeite te sparen om 's werelds beste orkest te laten ontstaan. Philadelphia mocht niet langer achterblijven bij steden als Boston, Chicago en New York waar al enige tijd orkesten bestonden. Men zocht naarstig naar goede musici en een dirigent van naam: men zou in 1905 zelfs de complete trombonesectie van het Concertgebouworkest hebben willen laten emigreren om het orkest te versterken. De eerste dirigent was de Duitser Fritz Scheel, die tot 1907 bleef. Zijn opvolger Karl Pohlig dirigeerde het orkest tot 1912. In dat jaar trad Leopold Stokowski aan, die in bijna dertig jaar het orkestpeil op grote hoogte bracht. Sergei Rachmaninoff liet een aantal premières van zijn werken uitvoeren door dit orkest, dat volgens hem zijn gelijke niet kende. In 1936 dirigeerde Eugene Ormandy voor het eerst het Philadelphia Orchestra. Hij zou van 1938 tot 1981 de chef-dirigent blijven. Stokowski maakte met het orkest in 1940 de opnamen voor de beroemde Disney-film Fantasia. De Italiaanse dirigent Riccardo Muti was van 1981 tot 1992 de opvolger van Ormandy. Wolfgang Sawallisch was van 1992 tot 2002 de chef-dirigent, gevolgd door Christoph Eschenbach (2002-2006) en Charles Dutoit (2006-2012). De huidige chef-dirigent, de Canadees Yannick Nézet-Séguin, trad in 2012 aan.

Het orkest speelde lange tijd in het gebouw van de American Academy of Music. Sinds eind 2001 is het Kimmel Center for the Performing Arts de thuisbasis van het orkest. Onder Stokowski en Ormandy ontstond de zogeheten Philadelphia Sound, een moeilijk te karakteriseren concept. Kenmerkend is in ieder geval de warme en sensuele strijkersklank. Jarenlang kon men het orkest vooral herkennen aan het spel van de solo-hoboïst John de Lancie, op wiens verzoek Richard Strauss zijn hoboconcert schreef.

Dirigenten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Philadelphia Orchestra van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.