Philip van Praag sr.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Philip van Praag (Amsterdam, 31 mei 1887Auschwitz (Polen), 12 oktober 1942) was een Nederlands kunstenaar, hij was schilder, tekenaar, plateelschilder en boekbandontwerper.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Philip van Praag werd geboren als eerste kind van een gezin met zeven kinderen van het echtpaar Jochem Emanuel van Praag (1861-1924) en Betje Groenstad (1861-1942). Zijn vader was diamantbewerker.

Van Praag volgde een avondopleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam, waar hij van Pieter Dupont (1870-1911) het etsen leerde.

Philip ging eerst aan het werk bij plateelbakkerij Haga in Purmerend en ging vervolgens naar de concurrent De Distel in Amsterdam. Deze plateelbakkerij was gesticht door J.M. Lob.

De linoleumsnede in zwart met een vuurrode pelargonium die Philip van Praag uit Hummelo naar zijn vrienden stuurde.

In 1913 trouwde Van Praag met Marianne Flora Groenstad (1888-1942). Zij was onderwijzeres aan de Sophie Rosenthal Bewaarschool en actief in de SDAP. Het paar ging in Arnhem wonen waar van Praag als plateelschilder in dienst was gekomen van de Arnhemsche Fayencefabriek.

In Arnhem begon Van Praag met zijn grafisch werk voor de SDAP en de vakbeweging. In 1917 verhuisde het gezin Van Praag naar Deventer waar Van Praag siertekenaar werd bij de Deventer metaalwarenfabriek Isala. Zij woonden aan de Diepenveenseweg 4 b, Deventer. Na het bankroet van Isala in 1927 ging hij als reclame- en siertekenaar werken. Een van de vroege boekbandjes van de Wereldbibliotheek werd door hem ontworpen.

Voor het Instituut voor Arbeidersontwikkeling (voorloper van het NIVON) verzorgde Van Praag vanaf 1924 de lidmaatschapsboekjes, de contributiezegels, het zegel voor culturele opbouw en een bladwijzer. Het eerste ontwerp van Van Praag voor een eigen ex libris is uit 1906 en hij ontwierp in de loop van de tijd nog vijftig andere exemplaren.

Vanuit een werkkamp in Hummelo, waar hij in de oorlogsjaren terechtkwam, werd hij doorgezonden naar het vernietigingskamp Auschwitz. Uit Hummelo stuurde hij zijn vrienden nog een linoleumsnede in zwart met een vuurrode pelargonium. Later werd Philip van Praag op 12 oktober 1942 in het nazikamp omgebracht.

Tijdens zijn transport naar Auschwitz heeft hij twee kaarten aan een man, in een station waar de trein gestopt was, weten te geven. Een aan zijn zoon met de opdracht de beste zorg aan zijn kleinzoon te geven. De andere was gericht aan zijn kleinzoon. Het origineel van deze kaart is aan het Israëlische herdenkingsinstituut Yad Vashem gegeven.

Van Praag is in Auschwitz vermoord, net als zijn vrouw en twee van hun kinderen. Een andere zoon en zijn kleinzoon hebben de oorlog overleefd.

Eerbetoon[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 is er in de nieuwbouwwijk Spikvoorde te Deventer een straat naar hem vernoemd; de Philip van Praagstraat.