Philipp Franz von Siebold

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Philipp Franz von Siebold
Philipp Franz von Siebold
Philipp Franz von Siebold
Volledige naam Philipp Franz Balthasar von Siebold
Geboren 17 februari 1796
Overleden 18 oktober 1866
Geboorteland Duitsland
Bekend van plantencollecties uit Japan
Standaardafkorting Siebold
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Philipp Franz von Siebold aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Jonkheer Philipp Franz Balthasar von Siebold (Würzburg, 17 februari 1796München, 18 oktober 1866) was een van de westerlingen die in Japan lessen in(westerse) medicijnen gaf. Van 1823 tot 1829 was hij geneesheer op Dejima, de Nederlandse handelsnederzetting bij Nagasaki. Hij werd bekend door zijn verzamelingen op het gebied van de Japanse flora en fauna en volkenkunde.[1] Hij voerde zijn onderzoek uit met hulp van tolken en Japanse studenten, en vanaf 1825 met zijn assistent Heinrich Bürger.

In 1829 werd hij door Japan uitgewezen op verdenking van spionage. Hij had van Japanse vrienden gedetailleerde kaarten van Japan gekregen, terwijl het niet-Japanners verboden was zulke informatie te bezitten. Tijdens een ruzie tussen twee Japanners, Mamiya Rinzo en de hofastronoom Takahashi, werd de laatste ervan beschuldigd verboden informatie aan Von Siebold te hebben gegeven. Het bezit van meerdere 'verboden zaken' kwam aan het licht toen het schip waarin hij naar Batavia zou vertrekken door een tyfoon op het strand werd gezet. Bij het uitladen werden de verboden artikelen in zijn verzamelingen opgemerkt. Toen vervolgens een kaart werd onderschept die van Takahashi naar Von Siebold onderweg was, werd Von Siebold voor eeuwig uit Japan verbannen na een jaar op Dejima vast te hebben gezeten.[2] Via Batavia keerde hij terug naar Nederland. Hij zou zich uiteindelijk in Leiden vestigen. Enkele Nederlandse medewerkers op Dejima stuurden hem na zijn gedwongen vertrek Japanse planten, dieren en voorwerpen.

Zijn bekendste werk is de Flora Japonica die Joseph Gerhard Zuccarini schreef met gebruikmaking van Von Siebold's materiaal. Bij zijn buitenhuis 'Nippon' in Leiderdorp (nu binnen Leiden) legde hij een kwekerij aan voor zijn meegebrachte Japanse planten. Nu bekende tuinplanten werden mede door Von Siebold naar Europa gebracht. Vanuit de Hortus botanicus Leiden begonnen vele van deze planten de verovering van de Europese tuinen, zoals hosta, hortensia en diverse azalea's.

In 1842 lijfde koning Willem II Von Siebold, lid van de familie Von Siebold, in in de Nederlandse adelstand met het erfelijke predicaat jonkheer. Op latere leeftijd had Von Siebold de gelegenheid om als adviseur van de Nederlandsche Handel-maatschappij nog eens enkele jaren in Japan door te brengen (1859-1862).

In 2000 werd, mede ter ere van 400 jaar Japans-Nederlandse betrekkingen, in Leiden museum het SieboldHuis geopend. Het SieboldHuis, gevestigd in het enige tijd door Von Siebold bewoonde pand aan het Rapenburg, belicht niet alleen Von Siebold en zijn ontdekkingen, maar ook de Japanse cultuur in het algemeen.

Galerij[bewerken]

Vernoemd[bewerken]

Sieboldia, weekblad voor den tuinbouw in Nederland tevens orgaan der Boskoopsche Pomologische Vereeniging, 1875, pagina 1
  • Sieboldia, weekblad voor den tuinbouw in Nederland tevens orgaan der Boskoopsche Pomologische Vereeniging onder redactie van H. Witte, E.J. Brill, Leiden, 1875-1883[3]

Externe links[bewerken]