Philippe Vlerick

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Philippe Marie Thérèse Ghislain Michel Afra Alphonse Joseph baron Vlerick (Kortrijk, 8 juni 1955) is een Belgische ondernemer.

Biografie[bewerken]

Vlerick is lid van de familie Vlerick en de zoon van Lucien baron Vlerick (1921-1996) en Thérèse Vandewiele (1926). Hij is de kleinzoon van textielhandelaar Alphonse Vlerick en neef van André Vlerick, grondlegger van de gelijknamige Vlerick Hogeschool.[1] Nadat zijn vader in 1992 in de erfelijke adel was verheven, werd zoon Philippe jonkheer.

Hij is getrouwd met Patricia Bouckaert, de dochter van dokter Leon Bouckaert, bezieler van Waregem Koerse. Hij is eveneens de schoonbroer van Mieke De Clerk, de oudste dochter van Roger De Clerck, Carl Bouckaert, en van de beide zonen van Walter Vanden Avenne.

Vlerick zat in de raden van bestuur van Uco, een denimproducent en Belgian International Carpets (BIC). BIC werd door zijn vader, Lucien, opgerichte in 1956. Daarnaast zit hij ook in de Spector-groep, de investeringsfonds Pentahold, Eternit en Corelio. In 2005 werd hij ondervoorzitter van de KBC Groep.[2]

Veroordeling[bewerken]

Eind 2011 werd hij veroordeeld voor milieumisdrijven die UCO Sportswear in Gent beging.[3] Na het vonnis van het Gentse Hof van Beroep werd de veroordeling bevestigd in 2012 door het Hof van Cassatie. Het bedrijf werd eerst snel opgedoekt.[4]

Onderscheidingen[bewerken]