Naar inhoud springen

Philippe de Villiers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Philippe de Villiers (Toulouse, 2007)

Burggaaf Philippe de Villiers (Boulogne (Vendée), Frankrijk, 25 maart 1949) is een Frans politicus.

Philippe de Villiers werd in 1994 politiek leider van de dat jaar opgerichte Mouvement Pour la France (MPF). In zijn thuisbasis, het departement Vendée in het westen van Frankrijk, is hij sinds de jaren tachtig en tot op de dag van vandaag veruit de populairste politicus. Hij bestuurt met zijn partijgenoten het departement en behaalt in zijn departement bij elke verkiezing bijzonder hoge scores. Naast zijn politieke en bestuursfuncties in het departement Vendée is hij Frans en Europees volksvertegenwoordiger. Halverwege de jaren tachtig maakte hij een keer deel uit van de Franse regering.

De katholiek Villiers is bezorgd over de snelle groei van de islam in Frankrijk. Hij maakt zich sterk voor een Frankrijk dat Frans blijft en voor een Europa dat Europees blijft. Mocht Turkije ooit toetreden tot de Europese Unie, dan dient Frankrijk er volgens hem uit te stappen. Begin 2005 was hij een van de leidende figuren in de campagne tegen het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa, dat door een meerderheid van de Fransen per referendum werd verworpen.

Na tegenvallende resultaten in 1995 stelde hij zich in 2002 niet kandidaat bij de Franse presidentsverkiezingen. In 2007 deed hij wel mee en haalde in de eerste ronde 2,23% van de stemmen. Dat was niet genoeg om mee te kunnen doen aan de tweede ronde.

Philippe de Villiers op bezoek bij Vladimir Poetin in het Livadiapaleis op de Krim, 14 augustus 2014.

Op 30 september 2010 maakte hij bekend dat hij per 31 oktober 2010 zou aftreden als president van het Conseil général de la Vendée. Door de MPF werd meegedeeld dat Villiers zich niet helemaal zou terugtrekken uit de politiek.[1]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Philippe de Villiers op Wikimedia Commons.