Philips (Alkmaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De vestiging van Philips in Alkmaar ontstond uit de Alkmaarsche IJzer- en Metaalgieterij . Deze fabriek heeft vele producten vervaardigd, waaronder overwegbomen en diverse seininstallaties voor de Spoorwegen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1879 werd de Alkmaarsche IJzer- en Metaalgieterij' als naamloze vennootschap opgericht. Het was een voortzetting van de ijzergieterij en machinefabriek van Ch. Bosch Reitz in Den Helder. Eerste directeur werd Cornelis Johannes van Spall die betrokken was geweest bij de aanleg en exploitatie van de waterleiding in Den Helder en vervolgens ook van het metaalbedrijf. Een van de eerste producten waren dan ook afsluiters, naast molenroeden, brandspuiten en stoommachines. Al in 1881 startte men met de vervaardiging van beveiligingsinstallaties voor spoor- en tramwegen. In 1889 telde het bedrijf al 85 arbeiders, in 1897 circa 150. Van 1901 tot circa 1910 vervaardigde men met betrekkelijk succes gasmotoren onder de merknaam Fors. Het bedrijf groeide verder tot circa 200 arbeiders in 1912. Financieel was de onderneming een succes, tenminste voor de aandeelhouders met een gemiddeld dividend van 20,3% 1882-1924. In de jaren twintig en dertig was er in het kader van de vervaardiging van spoorwegmaterieel nauwe samenwerking met de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek. Mede onder invloed van de crisis werd in 1938 de ijzergieterij gesloten en veranderde de naam in Nederlandsche Machinefabriek ‘Alkmaar’. Na de Tweede Wereldoorlog meldde zich de Nederlandse Spoorwegen om hun beveiligingssysteem te moderniseren. In het kader daarvan ging de sinds 1948 omgedoopte Nederlandse Machinefabriek 'Alkmaar' NV' in samenwerking met de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek en met de NV Spoorweg Industrie te Utrecht als licentiehouder van de General Railway Signing Cy. voor een groot deel van Europa moderne Amerikaanse seininstallaties vervaardigen. Voor de vervaardiging van het mechanische gedeelte van de beveiligingssystemen werden in de jaren vijftig nieuwe bedrijfshallen gebouwd. Philips verwierf 20% van de aandelen.

Periode Philips[bewerken | brontekst bewerken]

In 1960 werd de fabriek een volledige Philipsdochter. Ze werd ondergebracht bij de hoofdindustriegroep Philips Telecommunicatie Industrie. In 1970 werd de fabriek bij de Philips Machinefabrieken ingedeeld, waarna de Alkmaarse vestiging ook productiemachines ging vervaardigen. Men begon met autohefbruggen onder licentie van Villars Zwitserland. Daarna ging men kleine liften met een groot hefvermogen fabriceren hoofdzakelijk voor winkels, in die tijd voor het vervoer van goederen (op pallets) naar de kelder en terug naar de winkel. NMA heeft ook in licentie van Wibe Zweden hoogwerkers met een bereik van 22 meter gefabriceerd, deze werden geleverd onder andere aan brandweerkorpsen. Later heeft NMA zelf een hoogwerker ontwikkeld met een bereik van 25 meter ook voor de brandweer. Voor het inpakken van pallets werd een krimpinstallatie gefabriceerd waarmee men pallets met lading kon inkrimpen met plasticfolie, deze werden geleverd aan veel bedrijven die hun goederen per pallet leveren. Ook vervaardigde de NMA een automatische palletbelader om pallets automatisch te beladen en/of te ontladen, in licentie van Thibault Frankrijk. Voor de gasindustrie is een standaard stalen kast gemaakt voor onder andere gasreduceerstations. Door een algemene neergang namen de orders voor Philips af en bleef de fabriek voornamelijk aan derden leveren. In 1975 werkten er 320 mensen.

Verzelfstandiging[bewerken | brontekst bewerken]

In 1991 werd het bedrijf - waar toen 210 mensen werkten - verzelfstandigd en ging NMA heten, waarbij NMA een afkorting van Nederlandse Machinefabriek Alkmaar is. Het bedrijf bestond uit verschillende werkmaatschappijen:

  • NMA Industries - De Nederlandse Machinefabriek Alkmaar, machinefabriek gericht op serie-productie van metalen machine onderdelen. NMA was werkzaam in het oude pand van de Alkmaarsche IJzer- en Metaalgieterij.
  • NMA Railway Signalling - Gevestigd in Broek op Langedijk, met als speerpunt de assemblage van afsluitboominstallaties en seinsystemen.
  • NMA Industrial Automation - Gericht op assemblage- en productie-automatisering onder andere voor producten als tv, audio, video, faxapparaten en scheerapparaten. Ook niet-Philips klanten werden bediend.

Overname van activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

In 1998 is IPA Total Productivity (IPA-TP) ontstaan. Zij heeft vanuit het faillissement van NMA de industriële automatisering activiteit van de Nederlandse Machinefabriek Alkmaar overgenomen. IPA is gevestigd in Broek op Langedijk. In 2001 werd het verzelfstandigde bedrijfsonderdeel NMA Railway Signalling overgenomen door VolkerWessels, en werd toegevoegd aan de Vialis Groep.

Vervolgens vond er eind 2008 uit IPA-TP nog een buy out van de Benelux markt plaats, waaruit Total Productivity (TP) is ontstaan.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]