Philips (Alkmaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De vestiging van Philips in Alkmaar ontstond uit de Alkmaarsche IJzer- en Metaalgieterij, die in 1879 werd opgericht. Deze fabriek heeft vele producten vervaardigd, waaronder overwegbomen en diverse seininstallaties voor de Spoorwegen.

Na de Tweede Wereldoorlog wilden de Nederlandse Spoorwegen hun beveiligingssysteem moderniseren en in het kader daarvan ging de Alkmaarse fabriek in 1948 samenwerken met de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek die al in handen van Philips was. De fabriek heette ondertussen: Nederlandse Machinefabriek 'Alkmaar' BV. Zij zou het mechanische gedeelte van de beveiligingssystemen gaan vervaardigen. Philips verwierf 20% van de aandelen.

In 1960 werd de fabriek een volledige Philipsdochter. Ze werd ondergebracht bij de hoofdindustriegroep Philips Telecommunicatie Industrie.

In 1970 werd de fabriek bij de Philips Machinefabrieken ingedeeld, waarna de Alkmaarse vestiging ook productiemachines ging vervaardigen. Men begon met het maken van autohefbruggen welke onder licentie van Villars Zwitserland vervaardigd werden. Daarna ging men kleine liften met een groot hefvermogen fabriceren hoofdzakelijk voor winkels, in die tijd voor het vervoer van goederen (op pallets) naar de kelder en terug naar de winkel. NMA heeft ook in licentie van Wibe Zweden hoogwerkers met een bereik van 22 meter gefabriceerd, deze werden geleverd onder andere aan brandweerkorpsen. Later heeft NMA zelf een hoogwerker ontwikkeld met een bereik van 25 meter ook voor de brandweer.

Voor het verpakken van pallets heeft¨men een krimpinstallatie gefabriceerd waarmee men pallets kon inkrimpen met plasticfolie, deze werden geleverd aan veel bedrijven die hun goederen per pallet leveren. Om pallets automatisch te beladen en/of te ontladen heeft NMA een automatische palletbelader gefabriceerd in licentie van Thibault Frankrijk.

Voor de gasindustrie is een standaard stalen kast gemaakt voor onder andere gasreduceerstations.

Door een algemene neergang namen de orders voor Philips af en bleef de fabriek voornamelijk aan derden leveren. In 1975 werktten er 320 mensen.

Verzelfstandiging[bewerken]

In 1991 werd het bedrijf verzelfstandigd en ging NMA heten, waarbij NMA een afkorting van Nederlandse Machinefabriek Alkmaar is. Het bedrijf bestond uit verschillende werkmaatschappijen:

  • NMA Industries - De Nederlandse Machinefabriek Alkmaar, machinefabriek gericht op serie-productie van metalen machine onderdelen. NMA was werkzaam in het oude pand van de Alkmaarsche IJzer- en Metaalgieterij.
  • NMA Railway SIgnalling - Gevestigd in Broek op Langedijk, met als speerpunt de assemblage van afsluitboominstallaties en seinsystemen.
  • NMA Industrial Automation - Gericht op assemblage- en productie-automatisering onder andere voor producten als tv, audio, video, faxapparaten en scheerapparaten. Ook niet-Philips klanten werden bediend.

Overname van activiteiten[bewerken]

In 1998 is IPA Total Productivity (IPA-TP) ontstaan. Zij heeft vanuit het faillissement van NMA de industriële automatisering activiteit van de Nederlandse Machinefabriek Alkmaar overgenomen. IPA is gevestigd in Broek op Langedijk. In 2001 werd het verzelfstandigde bedrijfsonderdeel NMA Railway Signalling overgenomen door VolkerWessels, en werd toegevoegd aan de Vialis Groep.

Vervolgens vond er eind 2008 uit IPA-TP nog een buy out van de Benelux markt plaats, waaruit Total Productivity (TP) is ontstaan.

Externe link[bewerken]